Söderbärke Micro Öl Festival har sedan 2006 alltid haft ett "festivalöl".
2006: Draupners Ångbryggeri (Dubbelbock)
2007: Närke Kulturbryggeri (Örebro Bitter)
2008: Närke Kulturbryggeri (Julita S11-27)
2009: Skebo Bruksbryggeri (Skebo Söderbärke Festöl)
I år är det Dugge som gjort årets festöl.
Det hade jag faktiskt ingen aning om, så det var väldigt spännande när Dugge själv bar ner ett par fat med rykande färsk (fast kall) Fålen till Reza på 3 Små Rum.
Givetvis var man oerhört sugen att testa den och det gjorde vi också!
Först och främst måste jag säga att det är något visst med Dugges etiketter. Jag diggar dom verkligen, de ser alltid så inbjudande ut, jag vet inte om det är för att de påminner om smågodis (som jag ju egentligen inte är så förtjust i, hmm..)
Ölen då? Jo, den var god! Doften fick en att tänka på hur Dugges Celebration var när den först kom. Tycker inte den är sig lik längre..
Jag själv satt och funderade på vad det var för slags bär den doftade som när Rojo skriker "Sommarpäron, Vinterpäron, Williamspäron!" från andra sidan bardisken. Vanligtvis brukar vi ta Rolfs utbrott med en nypa salt men här hade han faktiskt rätt! Jag fick en liten flashback från när man var liten och drack Festis Päron i sån där mysig liten trekantig (no shit!?) tetrapak med sugrör.
Det var ganska mycket smak för att vara en såpass svag öl. Men ändå lättdrucken på något vis. En annorlunda öl var det, som jag mer än gärna vill dricka igen, gärna så färsk som möjligt.
Vi satt och fånade oss och sa att om Celebration och Holy Cow skulle ligga med varann så skulle kanske det här vara avkomman.
Jag missade själv när Dugge kom med ölen men varken Reza, Rojo eller Weine hade frågat Dugge om lite mer info än det som står på ölunderlägget: Ale, 5.0%.
Så därför mailade jag Mikael Dugge Engström, och fick ett snabbt svar som vanligt.
"Det är Jarrad Harrington och Ola Dugge Engström som gjort receptet. Den innehålle ren liten mängd Rågkaramellmalt. Det är den som ger färgen och en lite ”kryddig” förstärkning av beskan (tycker vi). Chinook, Columbus och Amarillo i koket. Lätt torrhumlad med Nelson och Amarillo.
Vi är ganska nöjda och kommer ju inte att brygga den fler gånger än till SMÖF. Lättdrucken med lite fruktighet och ett rejält häng på efterbeskan. Enligt ProMash ca 30 IBU.
Sen hade vi i ett arompäron på slutet. Ett trick vi lärt oss av Mattias Hammenlind."
Tack för infon Dugge!
Vet dock inte hur jag ska tolka det där sista med arompäron? Är det något internt skämt mellan Dugge och Mattias eller brukar man ha i något som kallas arompäron i ölbrygder? Någon som är insatt i ölbryggarkonsten får gärna utveckla.
Testa den om ni får chansen!
Kul födelsedag
15 timmar sedan
3 kommentarer:
Kort kokade päron? Vad fasen?
Men dempa, alla vet väl vad arompäron är. Eller så menar de arom med päronsmak, ett tillsatsmedel. :)
men ETT arompäron? exakt hur mycket tillsatsmedel bildar precis ETT arompäron? :)
Skicka en kommentar