lördag 20 februari 2010

Mohawk Rye IPA


Mohawk Rye IPA 7,5% 500 ml ”Limited Edition”, Sverige, Sbnr: 11736-01 Lansering på systembolaget 2010-03-01 6000 st. Pris: 35.80 kr

Öl definieras som en jäst dryck framställd på huvudsakligen mältat spannmål. Korn är den i särklass vanligaste råvaran i öl men även vete används relativt flitigt. Däremot är det mindre vanligt med havre och i hög grad ovanligt med råg!! Råg bidrar med kraft och mustighet. Karaktären blir åt det peppriga, mintiga hållet. I Mohawk Rye IPA har vi utnyttjat rågens rustika kraft för att balansera den höga beskan, som annars finns i India Pale Ale. Minten och pepprigheten harmonierar väl med örtigheten och citrustonerna i de amerikanska humlesorterna. Resultatet blir en kraftig men ändå balanserad och uppfriskande dryck med mycket uppkäftighet.
Mohawk Rye IPA är en starköl som bryggs med 20% rågmalt, karamell-, münchen- och pilsnermalt, samt humlesorterna Amarillo, Centennial, Columbus och Palisade.

Som nämns ovan hjälper rågen till att balansera den höga beskan och gör ölen förvånansvärt lättdrucken och funkar mkt bra att dricka som den är. Vill ni kombinera med mat rekommenderas gärna någon vilträtt med mer sälta än sötma i såsen. Även grym till smakrika ostar såsom, lagrad comté och grönmögel.

- Wicked Wine

5 kommentarer:

Fredrik sa...

Det låter bra, bara att hålla tummarna!

Unknown sa...

Fattar inte varför de har pilser malt i den bara. Gör den helt klart mindre intressant i mina ögon....

dempa sa...

Peter: Har du något emot pilsnermalt? ;)
Eller vad syftar du på?
Vi bryggde (visserligen en misslyckad) dubbel-IPA på över 11 kg pilsnermalt.
Det är väl en ganska vanlig maltsort vid IPA-bryggning?

Unknown sa...

Det är riktigt dempa. Jag är inte så förtjust i pilsermalt. Tycker att man får en viss oangenäm smak och doft. Dugges Fusion är ett bra exempel på detta.

Så jag tycker att när man gör en ale så skall man hålla sig borta från pilsnermalten. Bättre att köra på pale malt istället.

Men smaken är som baken; Delad!

Men jag skall absolut testa Mohawk men mina förhoppningar är mycket låga.

Anonym sa...

Jo, pale ale malt torde väl vara att föredra. Å andra sidan verkar ju många använda sig av pilsnermalt. Det som du upplever är väl antagligen DMS (kokta grönsaker, eller rotfrukter som jag tänker på) vilket ju varit vanligt i Slottskällans och framför allt Nils Oscars öl. Genom att koka länge så förhindrar man ju iofs dessa otrevliga toner att uppkomma, även om det verkar vara en del aspekter som spelar in.

 
dempabeer ©2009
Design by Daniella Weiler