torsdag 27 augusti 2009

Buteljeringen av Godzilla klar!


Igår var vi och buteljerade vår dubbel-IPA Godzilla.

När vi öppnar locket till tunnan så ligger de tre "damstrumporna" med ett hekto humle vardera fortfarande och "flyter". Vi hade nog räknat med att de skulle sjunkit ner, precis som de gjort tidigare när Rick torrhumlat.
När vi tappade upp ett glas, så var den aningen mörkare i färgen än senast. I koket var brygden oväntat mörk, sen vid omtappningen för drygt 9 dagar sedan hade den i våra ögon ljusnat lite. Nu var den återigen ganska mörk.

För den hembryggarintresserade kan jag nämna att ölen jäst ut lite till, så FG landade på 1010-1011, och därmed en alkoholprocent på 9.9%

Doften var kanske inte riktigt vad vi hade väntat oss, men Rick tror den kommer träda fram under de veckor den kommer stå till sig för att mogna.

Kanske lite söt i eftersmaken, pga alkoholen, men lite kyla och kolsyra så blir det nog bra. Beskan finns där ganska påtaglig, precis som vi ville ha det.

Nu ska den stå till sig, om ca 1 vecka har det bildats kolsyra och då ska jag provsmaka. Dock lär den inte vara som den ska förrän efter ca 2 ytterligare veckor, så lagom till Stockholm Beer lär den vara fin - undrar om man ska ställa ut? ;)

Kan nämna att det blev ca 36 liter som gick att buteljera. Materialkostnader landar nog runt tusenlappen, så runt 28-30 kronor litern har ölen kostat, plus ca 12 timmars jobb från vår sida.
Får återigen rickta (höhö) ett stort tack till Rick som tagit oss under sina vingar.

13 kommentarer:

Stefan - Beer Drivel sa...

Spännande! Jag ska brygga en Dubbel-IPA nästa lördag. Blir en modifikation av den som bryggdes på Källarknut under våren, Death By Hops. Ser verkligen fram emot att prova resultatet :)

Du kanske skulle ta med några flaskor på SM nästa år? ;)

Daniel - schnille.se sa...

Skoj! Hoppas den smakar!

Daniel

Mo sa...

God skit! Ser fram emot att sampla denna dryck om lite drygt en manad.

Jonte sa...

Man ska inte döma så mycket efter hur grönölen smakar. Det är i alla fall min erfarenhet. Den står nog till sig. Den hade ju jäst ner bra och så.

Finns det nån chans att man kan få/byta till sig en flaska?

Mo sa...

Pa tal om den flytande humlen. Har aldrig varit med om att de sjunkit till botten av jaskaret - ska det normalt handa?

Anthony sa...

Nästa gång har vi handla BouleKulor...då ni :)

Per T sa...

Längtar! ;)

Christer sa...

Blir nog smaskens när den har gottat till sig på flaska i några veckor!

Gyllenbock sa...

Låter spännande!

Nån jädrans dag ska jag också prova att brygga eget, det verkar väldigt kul.

Baggen sa...

Dempa, spara en flaska till mig :) Kommer förmodligen ner till götet i oktober för att brygga julöl med Rick :)

rickgordon sa...

Jag har bryggt IPA miljarder gånger men är alltid orolig när kompisar är med och betalar kalaset. "Tänk om det inte blir bra?"
Lika orolig nu. Och detta ölet har genomgått flera metamorfoser verkar det som.

Jonte: Du kan få en flaska av mig om inte dempa hinner ge dig en innan.

Stefan: Problemet är att SHBF inte har en tydlig klass för dubbel-ipa, den lämnas in i övriga starka specialöl, en lite anonym klass kanske man kan säga. Dessutom tycker jag att en dubbel-ipa ska drickas färsk.

Fredrik sa...

Verkar riktigt spännande.

Kul namn!

Christer sa...

En vecka har gått, har det blivit nån provsmakning ännu?

 
dempabeer ©2009
Design by Daniella Weiler