På söndag ska jag och Anton brygga en monster-IPA med kung Rick.
Följande humle har beställts hem från humlegården:
Cascade kottar, 100 g
Chinook kottar, 100 g
Centennial kottar, 100 g
Columbus/Tomahawk pellets, 100 g
Simcoe pellets, 100 g
Riwaka kottar, 100 g
Japp, vi ska spränga jäskaret med all humle :)
Ca 45 liter, 9% och IBU på strax över 100 är planen. Ska bli mycket intressant att se hur den blir. Drickbar om 1 månad då, kanske som bäst om 2?
Ca 45 liter, 9% och IBU på strax över 100 är planen. Ska bli mycket intressant att se hur den blir. Drickbar om 1 månad då, kanske som bäst om 2?
17 kommentarer:
Vore intressant och se receptet om det blir en lyckad brygd!
Den var fan inte dålig! Lagringen kan verkligen behövas i detta fall om man inte vill ha en extremt obalanserat öl...
Blir säkert kanongott!
låter smarrigt.
Spara en tills nar jag kommer over i jul! :)
Här är ett receptutkast. Mycket smak- och beskahumle i mitten av koket - det blir gott så :)
6 L förkultur på ca 1070, och extra torrjäst ska tillsättas vid tappning för bra utjäsning.
Troligen ingen aromhumling vid kokslut, istället 300 g torrhumling.
Godzilla Imperial India Pale Ale 45 L
OG 1087 uppskattat FG 1016-1020
IBU 105
ABV ca 9,0%
Jäst Safale US-05
Pilsnermalt 11,5 kg
Crystal 1 kg
Strösocker 2,3 kg
Inmäskning 63-64 grader 60 min
Utmäskning 78 5 min
Lakning 77 grader 50 min
Columbus 14,2 AA 25 g 60 min
Chinook 12,7 AA 60 g 45 min
Simcoe 11,1 AA 70 g 30 min
Chinook 12,7 AA 40 g 30 min
Simcoe 11,1 AA 30 g 20 min
? ev. columbus och centennial 0 min
Cascade 100 g torr
Riwaka 100 g torr
Centennial 100 g torr
Dämmit Rick, inte avslöja - tänk om den gör succé och går upp som nr 1 på Ratebeer, då står vi där sen med skägget i brevlådan och har en massa copycats som Hopzilla, Godzillah och andra efterapningar att konkurrera med ;)
Hoppas du döper den till något roligt namn som jag kan relatera till! :-)
Dempa: One recipe, one love. Peace! Woppa! Om den nu blir bra. GULP!
Låter som gott. Kanske går att få ner en flaska eller två?
Och hur gick det? Några missöden, en småstressad Rick med svettpärlor i pannan, lovande smaker? Måste ha doftat fint under bryggningen med all den humlen.
Allt flöt på fint tills de sista litrarna skulle tappas från koket, då började humlen sätta igen filtret och det flöt även ut en del humlebitar ner i jäskaret. Men de små bitarna får vi leva med antar jag. Ungefär i samma veva började Ricks svettdroppar i pannan göra entré ;)
Doftade faktiskt inte så jättemycket, men det kan nog bero på att vi inte aromhumlade något. Vi ska torrhumla med 300 gram om en vecka istället :)
Enda "missödet" är att ölen blev väldigt mörk. Rick förstod inte varför. Vi körde med ett kilo Crystal, resten 11.5 kg pilsnermalt.
Tanken var ju att få något brandgult, som tex XS Rogue's IIPA.
Jag tycker också det gick bra! Inmäskning-utmäskning-maltbädden fick vila under 20 min-ypperlig lakning efter blott en liters recirkulering till klar och fin vört-kokning-humling och först slutet av avtappning/kylning fick vi smärre problem med igensättning av vörten, förlorade dock bara 3-4 L. Det blir väl något mörkare än kopparfärgat. För intresserade kan jag meddela att Draken har ett utbyte på 82%, men jag får alltid ut ännu starkare vört än beräknat, så även igår.
Jag tycker också det gick bra! Inmäskning-utmäskning-maltbädden fick vila under 20 min-ypperlig lakning efter blott en liters recirkulering till klar och fin vört-kokning-humling och först slutet av avtappning/kylning fick vi smärre problem med igensättning av vörten, förlorade dock bara 3-4 L. Det blir väl något mörkare än kopparfärgat. För intresserade kan jag meddela att Draken har ett utbyte på 82%, men jag får alltid ut ännu starkare vört än beräknat, så även igår.
Svettades ordentligt igår :)
Kul som skamm även om det är hårt jobb för vissa mer än andra ;) Stiligt jobbat Rick - nu får vi se om tunnan har den magiska formeln att förvandla soppan till guld.
Sorry Anders, har glömt att svara. Klart du ska få ner nån flaska, vi ordnar det sen!
Min recension hittas här. Tack för flaskan!
Skicka en kommentar