fredag 20 mars 2009

Öl @ Weine's

Weine och jag har pratat om att dela ett par flaskor öl ett tag, och i Onsdags var det dags för följande:

En "vanlig" Duvel, att jämföras med den lyxiga Duvel Triple Hop som jag sparat i ca 15 månader från att den släpptes på Systembolaget (bara ett 50-tal i Gbg).
BrewDog Chaos Theory, Green Flash Imperial IPA, Hvedegoop (Three Floyds & Mikkeller).

Som aptitretare denna kväll delade vi även en hembrygd i form av Rick's favoritstil: en veteöl som Rick som vanligt bryggt på Drakens Ångbryggeri. Ölen var riktigt grumlig och gul med ett generöst fluffigt vitt skum. Ölen som sådan var förvånandsvärt lättdrucken. Jag fick en flashback eller kanske vi skulle kalla det flashforward - jag såg mig själv sitta på min innergård, i skuggan efter en sjukt varm sommardag, sippandes på denna öl samtidigt som jag precis tänt grillen.. aaah..


Sedan var det dags för Duvel Duellen.

Vid upphällning kunde man direkt se skillnad färgmässigt, där "Trippelhoppen" hade en dragning åt bärnsten, medan "den vanliga" Duvelen var pissgul, med dragning åt grönt.
Trippelhoppens skum var dessutom mer kladdigt och fast.
Den vanliga luktade ballong och lite mer unket än Trippelhoppen som var mycket mer humligt frisk, jag kände på ett sätt igen humledoften från en pale ale och IPA men samtidigt var det lite annorlunda. Lite syrligt, lite sött.
Kolsyran var mycket finare och mildare på den dyrare varianten medans den vanliga Duvelen var ganska vass.
Helt klart var Trippelhoppen godare och kändes lyxigare, men om den var värt de ca 185 kr jämfört med de 23 kr som den vanliga ligger på, det är tveksamt.
Det känns i efterhand som att jag gärna hade provat Trippelhoppen när den var färsk. 15 månader i rumstemp hade kanske sabbat lite av humlekaraktären.


Den etikettlösa flaskan är en BrewDog Chaos Theory. I Oktober 2008 lanserade BrewDog tre nya öl, där fansen sedan skulle rösta på vilken de ville se i deras ordinarie sortiment, och denna IPA blev vinnaren i kamp med "Bad Pixie" (4.7% veteöl) och "Zeit Geist" (5.1% svart tjeckisk lager).
Som vanligt är det i princip omöjligt att få till ett fint skum med en öl från BrewDog. Undrar vad det beror på? Har testat deras Punk IPA och även Hardcore IPA och båda har varit helt släta.
Denna IPA är på 7%, dvs mitt-emellan Punk IPA'n (6%) och Hardcore'n (8%).
Färgen på denna är mycket mörkare än de andra två som båda är samma ljusa gula. Denna är mer åt koppar, och likt sina bröder doftar den inte jättemycket. Men direkt i smaken möts man av en markant beska som är trevlig, jag känner direkt att ölen påminner något enormt om något annat - jag tror det är Oppigårds Late Summer Ale. Något jag speciellt känner igen från den ölen är en slags metall/mineral-smak - någon av mina kompisar sa att LSA hade en ton av "näsblod" som jag faktiskt kunde förstå när jag nu drack Chaos'en.

Hursomhelst en trevlig öl jag definitivt skulle köpa ofta om den fanns på Systembolaget, klart den bästa BrewDog'en jag druckit. Tack Mo!


Sedan var det dags för något jag sett fram emot: Green Flash Imperial IPA!
Har tidigare druckit den vanliga IPA'n och den var en av de bästa IPOR jag druckit.
Redan när Weine häller upp ölen i kupan så kliver den underbara humledoften fram. Ett halvkletigt benvitt skönt skum, sedan är det bara att sitta och dofta och njuta.
Citrus, grape, tropisk frukt - ja ni kan den biten. Känns otroligt fräsch och man vill egentligen inte sluta dofta men till sist vill man ju smaka.
Lika fräsch smak som doft, dock utan den riktiga sötman som brukar finnas i en amerikansk DIPA, vilket iofs inte gjorde mig någonting alls. Jag tycker mig känna igen smaken från Left Hand's Twin Sisters, men färgen på denna öl är mer orange/bärnsten jämfört med Tvillingsystern som jag minns var mer nektarjuice/brandgul.
Sammanfattningsvis en otroligt trevlig och fin dubbel-IPA precis i min smak!


Dags för amerikanare nr 2: Hvedegoop
Jag har egentligen inte haft någon aning om vad detta är för öl, annat än att den hetat något med vete och att den varit "sinnessjukt dyr" - 229 kr på Systembolaget när det dök upp ett gäng i mitten på Augusti. Stilen är Wheat Wine, och efter att ha testat den vet jag nu att iallafall denna ligger någonstans mellan en amerikansk Barley Wine och DIPA.
Färgen är semitransparent brun, med ett smutsvitt ganska kladdigt skum.
Doftar starkt av humle, och en massa sötma. När jag smakar känns det verkligen som att vi ligger mellan Barley Wine och DIPA - sötma, lite alkoholhetta, med en massa humle. Någonting mer som jag inte är riktigt van vid, kan det vara veten som gör sig påmind? Vet dock inte hur mycket vete det är i denna. En riktigt skön bumling på 10%, dricker den gärna igen men nog inte till det priset.

Blir spännande att se hur Oatgoop är, bryggarnas nästa projekt.


Vi hade pratat om att eventuellt gå till Reza på "3 Små Rum" men jag kände mig ganska seg efter dessa alkoholstarka drycker så det blev en promenad hemåt istället.

Det var en mycket trevlig kväll Weine, det får vi göra om.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kontentan är väl ju mer du dricker Dennis ju godare blir alla öl ;)

Anonym sa...

Kul att du gillade Chaos. Jag är sjukt sugen på deras jordgubb-i-ekfat-dubbel-IPA måste jag säga. Hoppas den kommer snart!

Anonym sa...

Gött Dempertz! Kunde tyvärr inte komma, trots att där fanns två öl jag inte provat. Green Flash Imperial IPA'n har jag smakat flera gånger och tycker den är sådär. Lider lite av mandelmassan hembrygder ibland kan få, om man slarvar (snålar med humlen). Deras vanliga IPA däremot är ju helt grym, en humledröm.

 
dempabeer ©2009
Design by Daniella Weiler