lördag 14 november 2009

Frågor & svar om Torpedon


Är du en av de som blev glad när Sierra Nevada Torpedo Extra IPA släpptes i det ordinarie sortimentet den 1'a Oktober? Är du en av de som bara mötts av tomma gapande hyllplatser på ditt lokala Systembolag när du tänkt plocka ett par till helgen? Då är vi minst två.

Just nu finns det bara 173 flaskor kvar i hela sverige, fördelat på 18 Systembolag, om man nu kan lita på det lagersaldot.

Vad har hänt? Varför har det inte kommit några nya flaskor? Jag har personligen varit lite orolig över att importören Wicked Wine inte lyckats få ut fler flaskor på hyllorna - till den grad att Systembolaget skulle börja gnälla. Vad jag vet "kräver" dom att varor som tas in i det ordinarie sortimentet inte får ta slut, inte på detta viset.


Micke @ Wicked Wine
Så såhär på lördageftermiddagen skickade jag iväg ett mail till Wicked Wine's Systembolaget-ansvarige Micke, och bara en stund senare kom svaret:
"Allt g
år enligt den ursprungliga planen. Det enda som inte går enligt planen är att det skulle bli sån köphausse.

Vårt lager tömdes på halva den, av systembolaget, uppskattade årsmängden på 2 veckor. Nu väntar vi på nästa container. Vi hade ändå bestämt att köpa hem den dubbla mängden för säkerhets skull.

Vi räknar med att ha Torpedo igen om cirka 2 veckor."

Jag hade tidigare stött på ett inlägg på Sierra Nevada's hemsida, där de går ut med att Torpedon går från att vara ett tänkt "Säsongsöl" till att hamna i deras ordinarie portfölj. Kunde detta ha med att de fått in ölen på Systembolaget i Sverige?

Men nej, enligt Micke hade Sierra Nevada bestämt sig för att ta in Torpedon i sitt ordinarie sortiment, innan Systembolaget bestämt sig för att ta in den. Och jag förstår dom, det är en väldigt god öl, och dessutom otroligt prisvärd.

* * *

När vi ändå snackar Sierra Nevada, så har de en collaboration-öl på gång med Dogfish Head. Eller det är inte en öl, utan två:

Life & Limb är på 10%, brygd med lönnsirap från Dogfish Head, malt från Sierra Nevada, och en blandning av de båda bryggeriernas jäststammar. Sen har man tillsatt björksirap för att få till en naturlig kolsyra.

Limb & Life är på 5% och är den större brygdens lillebror - där man bland annat tillvaratagit restsocker från den första brygden som "second runnings". En lättare öl, mer lättdrucken än sin kraftiga storebror. Denna öl kommer i begränsad upplaga och kommer bara serveras på fat i USA under oktober (redan slut nu?).

Klicka här för att komma till samarbetets sida.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Man kan undra varför det blir en så enorm hype kring just Sierra Nevada Torpedo. Flaskorna börjar ju bli trötta, så att köpa på sig sådana mängder är lite konstigt... Fast i och för sig är det väl knappast enbart ölnördar som köper dem, utan vanligt folk som gillar "märket" Sierra Nevada. Eller något.

dempa sa...

Jag tror det finns fler "ölnördar", eller allmänt "ölintresserade" än vi tror här på bloggarna. Många säkert som läser, men aldrig kommenterar. Sen har dom kompisar som de får att gilla sjysst öl osv..

Sen att flaskorna börjar bli trötta, vi får väl se vad vi får för datum på de kommande flaskorna. Kan ju hoppas på fräscha. Bäst före 15'e Juli 2010 var det på de som kom nu i Oktober iaf..

Anonym sa...

Jo, det har du rätt i. Dock har jag märkt att när det kommer något nytt från just Sierra Nevada så säljer det slut väldigt fort. Det känns som det går åt fortare än liknande öl från andra bryggerier... eller ja, IPA överlag säljer väl bra, men just Sierra Nevada verkar gå åt extra fort ;) Hm, låter som jag upprepar mig lite kanske...

Ja, den är ju absolut inte dålig, men har för mig den flaska jag drack i somras var fräschare. Är just hamstringen av ett öl som behöver vara färsk som jag inte förstår mig på, särskilt när den finns i ordinarie. Därför ställer jag mig tveksam till att det är de "nördigaste" öldrickarna som köper den då en sådan skulle gnälla ganska fort över att ölet blir trött :)

dempa sa...

Vet inte jag tror det är en öl det "hamstras" av. Tror inte man köper hem en massa Torpedo för att "ha" hemma så att säga, utan man köper till varje helg, sessionbeer helt enkelt.
Sen hade det ju inte kommit ut svinmycket öl, kan inte vad de olika T'na står för vad det gäller lanseringar på bolaget, men det var väl inte så många bolag i Göteborg som hade ölen: Nordstan, Gårda, Karl Johan. Sen ytterområdena.

Men jag håller med dig, visst har det varit en hype kring SN-ölen, iallafall dessa Harvest-öl, men samtidigt har det bara släppts max 1000 såna i hela Sverige, och priset är inte överdrivet heller.

Nu blev detta längre än jag tänkt mig.. nu ska jag dricka upp min andra halva av Bourbon County Stout från Goose, 2008 :)

Baggen sa...

Har fortfarande inte testat torpeden! Blir väl lagom att göra det om några veckor då :) Ang Bourbon County Stout 2008 så står det 14 flaskor i skafferiet fortfarande. Tänkte knäcka en inom en inte alltför avlägsen framtid nu när det är "rätt" årstid för tunga öl igen.

Christer sa...

Angående Torpedon har jag rekommenderat den till ett antal icke-ölnördar som fattat tycke för den, köpt ett par flaskor, druckit upp, köpt ett par till, druckit upp, sedan inte hittat några fler... Så det är nog fler än inbitna ölnördar som köper den. Själv tyckte jag att den var rätt god och tänkte köpa ett par flaskor till, men hyllorna är tomma...

Gyllenbock sa...

Det lär bli krig i butikerna då Sierra Nevada Harvest Classic 2009 släpps i mitten av februari. Intressant fenomen helt klart.

fajanen sa...

Jag mailade systembolaget och frågade om Torpedon. De hade inte mycket koll där. Fick svaret att den ingår i det ordinarie sortimentet och de visste inte när nya skulle komma in. Klart att man skulle ha frågat importören istället.

Anthony sa...

Sierra Nevade gör helt enkelt gott öl till väldigt rimliga priser vilket gör att folk köper dem.

AndersAnd sa...

Jag tror inte det har med hype att göra alls, Sierra Nevada har konstant levererat stabila öl till systemet och har sin Pale Ale överallt, både ölnördar och.. mindre ölnördar kan uppskatta dem och så enkelt är det tror jag, de levererar helt enkelt prisvärd öl som är helamerikansk utan att vara varken vattnigt piss eller sådär tokigt dyrt och obalanserat humligt. De har en trivsam "hussmak" som jag misstänker tilltalar nästan alla. Jag är glad att Torpedo säljer slut, då blir de iaf inte ännu mer slitna på hyllorna och någon får en signal, en signal som ringar huuumle åt folker!

Alex sa...

För övrigt Dempa, fan vad gott det smakar med en Titan följt av en årsgammal Brooklyn BCS så här en torsdag när man är ledig tre dagar efter. Fantastiskt bra initiativ!

Så styr vi upp Hercules också när de kan tänkas vara på ingång. Det kan bli en del sådana tror jag...

Tomas K sa...

"Hypen" beror väl helt enkelt på att vi är så svältfödda på en amerikansk ipa i SB's sortiment. När det väl kommer en finns det ett stort uppdämt behov. Hoppas SB fattar detta och agerar därefter... Man kan ju drömma iallafall.

Anthony sa...

Synd att Titanen inte riktigt var lika fin som förra generationen, inte samma bett i den tyvärr. Suck - Den som var så god.

 
dempabeer ©2009
Design by Daniella Weiler