torsdag 3 juni 2010

Ölgodis: Odell IPA & Gubna IIPA mm

Vad är nu detta, ett andra inlägg på tre dagar?!
Hade en god vän på besök i helgen och han hade med sig lite öl.
Bland annat hade han fått tag på Yeti Imperial Stout som vi snart får på Systembolaget.
Det som var "häftigt" var att dessa var buteljerade i januari 2007! Inte ofta man får tag på tre år gammal Yeti.

Det blev även lite burköl i helgen. Steamworks Third Eye Pale Ale, kändes rätt trött och ganska intetsägande.
Caldera IPA lite trevligare men fortfarande ganska "random". Denna har jag en burk kvar av som jag ska testa i ensamt majestät för att se om den är bättre för sig själv än efter ett gäng andra öl..


Måste ändå säga att jag diggar finöl på burk. När, jag säger NÄR kommer vi få se vårt första Microbryggeri leverera burköl, gärna tillgängligt på Systembolaget så vi kan ha med något gott i praktisk förpackning i kylväskan på stranden? Tänk er någon av Oppigårds härliga pale ale's, eller Avenyn på burk? Galet!

Det dracks mer öl på burk - Oskar Blues senaste tillskott hade hittat sin väg till Rover: Gubna Imperial IPA på 10%. De har förresten även fått in nya Gordon, och båda dessa sorter är bryggda alldeles nyss: sista dagarna i mars och början på april! Så spring och köp, 135 kr burken.Gubna var precis som både Gordon och Dale's Pale ale är - rätt så "stickiga" med en otrolig dunkadunka-attackerande humle, dvs aningen söta men då humlen är så rå så är det något en icke sötma-älskande dempa kan förlika sig med. En värmande alkohol dyker upp i eftersmaken men det är inte något jag stör mig på när den är såhär färsk. Ska ni testa både Gubna och Gordon rekommenderar jag att ni börjar med Gubna, trots att den är starkare. Den är nämligen inte lika bitskt besk som Gordon är.

Igår drack jag en "husets lager" på Old Beefeater Inn's lilla uteservering. Den är specialbryggd av Dugges och de har verkligen lyckats få fram en "typisk" brittisk touch på den. Mycket läskande och god.I måndags hämtade jag ut två lådor Odell IPA. De finns hos Great Brands just nu, till det behagliga priset 29.70 kr st. De har även några flaskor kvar av den på Rover för 85 kr.
När jag testade min första flaska blev jag först lite skraj när jag såg "bäst före 15 juli 2010".
Ajdå tänkte jag. Man vet ju aldrig när ölen är brygd när det bara står ett bäst före. Bättre hade ju varit när ölen är bryggd/buteljerad.

Nu visade sig min oro vara aningen onödig. I ett mail till Odell frågade jag när ölen är brygd och fick då till svar de sätter "bäst före om 5 månader" på sin IPA, som är opastöriserad. Grymt med ett bryggeri som "fattar galoppen".Tycker den kanske inte är så fantastisk som jag upplevde den på Stockholm Beer & Whisky men fortfarande en prisvärd god sommar-IPA med en massa apelsin, mandarin och lite juice.

Till sist kan jag verkligen rekommendera livsnjutarna i Göteborg att göra ett besök på Björns Bar. Det är 1-stjärniga Kock & Vin's källarbar där de har otroligt goda delikatesstallrikar till frustrerande bra priser. Det går även att köpa till ett flertalet ostar och annat smått & gott. Det kanske inte sprudlar av passande öl till det hela men de har väldigt trevliga viner.Ett plus är att de har öppet till 03 (!) på fredagar och lördagar, så varför inte smita in där och ta något smaskens istället för att gå till korvmojjen när 3 Små Rum stängt?
Avslutningsvis vill Pontus på Rover uppmana alla att stödja Mustaschkampen!

10 kommentarer:

Victor Dahlberg sa...

Försökte Pontus dofta dig i örat?

Jimmy sa...

Ang burk så pratade jag med en av de som jobbar på Oppigårds en del om just det på senaste ölmässan i Stockholm förra hösten. Jag tror att det stora hindret är investeringskostnaden. En burkmaskin var dyr - kom inte ihåg hur dyr - men bra många kronor. Kanske hindrar den investeringen det hela.

Jag drack en Odell IPA härom dagen och gillade den skarpt, hur håller du dig så uppdaterad om vad de olika importörerna tar in för tillfället?

-Jimmy

Weine sa...

Sitter nu med en av mina Odell IPA, mycket god.

Alexander sa...

Vin är inte fel det heller ibland. Lätt att snöa in på öl dock och låta bli allt annat. Vann ett vin på jobbet idag som skulle passa bra med parmesan, torkade fikon och balsamico. Gissa om jag kommer att njuta även om det inte är öl!

Pär sa...

Ohoj,

Vet någon hur man går tillväga om man vill köpa upp sig på lite Oskar Blues-bira? Jag hittar ingen information om svensk distributör någonstans. Blev imponerad av Gubna:n jag drack på BA för ett par veckor sedan, men det är inte ekonomiskt försvarbart att sitta och hinka öl för 180 bagis/burken.

dempa sa...

Pär: Det är Great Brands (www.greatbrands.se) som tar in Oskar Blues i Sverige.
Tyvärr har de slut på Gubna, de fick nämligen inte så många burkar så alla gick ut till pubarna.
180 kr var förresten hiskeligt dyrt tycker jag.

Däremot kan du få tag på Dales Pale ale och Gordon, kanske även Ten Fidy med lite tur.
Lycka till!

dempa sa...

Jimmy: jadu, i det här fallet var det ren flyt, jag kollade in great brands prislista o såg att odell fanns med där. hade hört talas om att jugge skulle få in odell i maj någon gång..

annars är det bara att maila runt importörerna o fråga vad de har på gång.

Pär sa...

Tack för info!

JoeG sa...

Fint att se Pubguide Göteborg på bordet!

Alexander sa...

Ja, Gubna var ju rejält trevlig får jag säga så här efter att ha provat den.

 
dempabeer ©2009
Design by Daniella Weiler