torsdag 7 oktober 2010

Mina intryck från mässan..

Jag har inte skrivit något om mitt besök på SBWF för en vecka sedan, kanske börjar bli dags nu när mässan sparkat igång igen för helg nr 2.
Det här året blev det bara en dags besök för mig. Förra året var jag både första torsdagen och fredagen, det kände jag framåt 19-tiden på fredagen började bli för mycket för smaklökar och ben.
Visst hade jag chansen att testa saker jag missat och göra återbesök vid öl jag verkligen gillade, men det tar på kroppen och jag tror det bästa hade varit att besöka mässan de båda torsdagarna.
Gillar verkligen möjligheten att komma in och träffa allt folk vid 12-snåret då det bara är fack & press-folk i lokalen. Så mycket lättare att prata med utställarna och de är väldigt givmilda vad det gäller provsmakningarna.

I år var planen att starta mjukt: eventuella lager och pilsner, bitter, pale ale och till sist IPA innan vi gick på det tyngre artilleriet. Då skulle jag kanske inte gått till Brills monter det första jag gjorde: Jonas var så vänlig att han tog mitt glas medans jag pratade med Marc, fyllde det med "något" som råkade vara Nøgne Ø's nya IIPA #500. Så gick det alltså med min plan för det här var ett humlemonster som jag gärna testar igen vid ett lugnare tillfälle.

Flera har frågat mig vilket jag tyckte var bäst på mässan. Jag tycker det är svårt. Dels fanns det inte direkt något som jag kände sådär "Wow!" för i år. Ifjol minns jag det bland annat var Oppigårds 7th Anniversary som hette Amarillo Spring när den släpptes på bolaget. Hel & Verdoemnis och Dreadnaught DIPA några andra som verkligen slog undan benen på mig.

Men ska jag ändå nämna några riktigt trevliga öl får det bli Sigtunas DIPA "Stockholm Syndrome" som var härligt juicig och fruktig. Faktiskt bättre än Oppigårds DIPA Bangalore Twice, som jag på förhand hade som en solklar favorit. Den hade en trevlig doft och var väldigt god i två munnar men sen blev den för söt, en restsötma som det inte riktigt var menat vara så stark enligt Björn på Oppigårds. Ser med spänning fram emot när han justerat receptet för att Björn kan brygga öl med humle i, det känner vi till. Namnet Bangalore Twice kommer sig av att Björn varit i Bangalore två gånger.

Southern Tier brukar inte vinna över mig på sin sida med sina alltför söta brygder, men Brill hade med sig en pale ale som måste skeppats över atlanten så fort kapsylerna naglats fast för den var hur trevlig som helst, verkligen färsk och krispig sådär som Mikkellers American Dream är.

Apropå Mikkeller så måste jag även plussa för deras specialbrygd åt Bishop Arms Malmö - Snapphanen! En humlestygg pale ale på 3,8%. När man kör ner i näsan i glaset formligen fjädrar hela nacken tillbaka och man får nästan en whiplash-skada, så mycket humle är det i den. Riktigt trevligt att många bryggerier gör så sjysst alkoholsvag öl som ett alternativ till allt extremt.

Gick förbi Nynäshamns monter och där ropade man på mig och ville gärna att jag skulle testa deras nya starkporter: Valsviken Vinterporter. Det gjorde jag, och den var god minns jag, ser fram emot att testa den närmare när den släpps på hyllorna 1'a December. Trevliga gubbar där på Nynäshamn får jag säga!

Får inte glömma Jessica Heidrich's nya St Eriks Pale ale. Alltså inte IPA'n som släpptes på Systembolaget i fredags. Pale ale'n var riiiiktigt färsk och fin, oerhört trevlig arom och fasansfullt lättdrucken. Tyvärr lär den dyka upp på restauranger, troligen inte Systembolagets hyllor.

Något jag önskar att jag hade provat är BrewDog's Abstract #04 som släpps i mitten på December på Systembolaget. Många har plussat för den. Imperial stout med kaffe och lagrad med världens starkaste chili.
Varken Idjit eller Perfect Idjit kom jag över då de inte släpptes under torsdagen. Det gjordes inte Sigtunas monster på 18.5% Ace of spades heller även om några lyckades få prova den ändå. Hoppas man får tag på en flaska när den släpps, även där mitten på december..

Besvikelse? Ja, Nøgne Ø Dark Horizon 3rd Edition. Äckligt söt i mitt tycke, med mängder av jasminris i doft. Behöver nog glömmas bort i en källare länge, länge.

Största plus? Ja nästan så det är att det aldrig klev på något förhatligt live/cover/afterskiband. Det var en söt liten tjej med akustisk gitarr som satt och klinkade lite, thats it. Så nu kunde man faktiskt höra både sig själv och alla andra till skillnad mot föregående år. Vet inte om det bara är på torsdagar man kör en lite lugnare stil, ni som var där fredag och lördag kan väl kommentera ifall det var något störigt band på plats? Åter till ölen nu..

Hade tänkt testa lite öl på Monks men de var inte lika generösa som på OT's monter där man gladeligen öppnar en flaska för att hälla upp ett smakprov. Här gällde det att köpa en hel flaska, en liten kostade 100 kr och en stor 200 kr. Trist. Och jag tyckte mig inte se någon större folksamling vid deras monter någon gång heller.

På OT dracks det som vanligt lite goda saker. Såg att Rogue XS Imperial IPA numera finns på 25 cl glasflaska. Nog tycker jag det är lite väl liten storlek, men absolut en vinst att slippa den tunga och säkert dyra keramiken!

I övrigt kan jag bara säga att det var en riktigt lyckad taktik att samla alla Svenska småbryggerier på ett och samma ställe.
Det var även roligt att se att danskarna blivit inbjudan och fått med så många bryggerier: Amager, Djævlebryg, Hornbeer, Midtfyns, och Raasted för att bara nämna några. Vet inte om alla dessa går under Elixir Wine's vingar men deras personal var synnerligen trevliga och jag ser fram emot att bekanta mig lite mer med dom nästa år. Nu när jag tänker tillbaka på det hade jag gärna spenderat mer tid hos dem.

Tusan, jag får ta och gå två dagar nästa år känner jag!

Åh förlåt mig, jag får ju absolut inte nämna den sociala biten. Trots att jag i år varken hade någon ölbroder från Göteborg eller kompis från gamla trakter på mässan så kände man sig aldrig ensam. Det kryllar ju av trevliga ölbloggare och annat löst folk!
Det var skoj att få ett ansikte på personer som Pelle, Darren, Johan (portersteken), Peter mfl.
Och tack för skönt häng och snack med Stefan, Johan (5.0tv), Gyllenbock, Fredrik och alla ni andra. Nu nämnde jag några i förbifarten men hoppas ingen känner sig bortglömd..

PS. Jocke, du är lite av en idol som medvetet går omkring utklädd till solros eller va tusan du nu ser ut som, inte helt friskt är det iallafall.. ;)

(Bild lånad av Beer Drivel, utan Schnillenas vetskap eller tillstånd)

5 kommentarer:

Carl sa...

Mikkeller, BrewDog, Aftonbladet och nu även Dempabeer. Plagiat är ondska!

Du kan förvänta dig ett väldigt argt facebookinlägg...

Jocke alltså, ölentusiasternas egen frihetsgudinna =D

Mo sa...

Kommer Abstrakt #4 till Bolaget?
Borde släppas på flaska väldigt snart och då känns 2-3 flaskor som en självklarhet!

Gyllenbock sa...

Mo: Abstrakt #4 kommer 15/12, 37,5cl 125kr.

Jonas Danielsson sa...

men Dempa då, det finns så mycket gott på SBWF att det är lika bra med att börja med sakersom man inte får missa på festivalen... hence börja tungt och öka #500 sen när man vill börja landa kunde man ju alltid kliva på sig American Dream ;)

Jonas

Jonas sa...

Ser ni ninte att hans outfit är inspirerad av/snodd från Sillys flaskor?

 
dempabeer ©2009
Design by Daniella Weiler