måndag 15 november 2010

Det blev (nästan) handgemäng på SystembolagetJag klev in på Systembolaget Nordstan 10:02 och det var trångt borta vid ölhyllorna.
Letade efter Dugges Idjit som det bara skulle släppas 96 flaskor av i Nordstan, om man får tro deras lagersaldo.
Hittar inte hyllan, frågar en kille som pekar på någar tomma kartonger på golvet där jag hittar EN flaska kvar!


Men så säger en annan kille som inte fått tag på någon flaska - "Jo här står några lådor!" men det står en tjej bredvid lådorna som säger "Nä dom är mina!".. Jag frågar tjejen om hon skojar, ska hon ha alla lådor själv?! Det är 6 flaskor i varje låda och hon hade säkert.. 8 lådor Idjit.
-"Nej jag köper till en pub!" svarar hon. Då börjar det koka i mig och flera andra blir märkbart irriterade. Ska det gå till såhär?!
Jag frågar vilken pub det rör sig om så man kan undvika den, och tyvärr rör det sig om en Chalmerspub som jag har för mig hette nåt i stil med Basen.

Stegar argsint och upprörd bort till ölansvarige Kalle och frågar om det får gå till såhär.
De får ju börja med ransonering om man märker att några enstaka köper upp rubbet.

Som tur var säger han att han har några lådor till på lagret, så om 96 flaskor (från början) stämmer vet jag inte men han kommer iallafall ut med minst 12 lådor så vi andra kan förse oss. Men jag undrar ju hur länge dessa flaskor finns kvar..

***
Letade febrilt efter Liefmans Glühkriek och Mohawk Blizzard Imperial Porter men tydligen hade ALL JULÖL från Brill och Wicked Wine uteblivit, beräknad leverans på onsdag.. åtminstone i Nordstan. Enligt lagersaldot har flera andra Systembolag i Göteborgsområdet fått leveranser.

Att julölen släpps den 15'e November lär ju inte ha kommit som en nyhet för leverantörerna, så det hade varit intressant att höra vad förseningen beror på?

Får se om Marc och Micke har möjlighet att svara på detta..

Jag avslutar med att be alla som har möjlighet bojkotta studentpuben Basen.. eller typ slänga pappershanddukar i deras toaletter.

19 kommentarer:

Baggen sa...

Det var lite kaosartat på regeringsgatan i stockholm oxo. Till att börja med hade de spridit ut nyheterna till olika ställen (stout till stouthyllan osv) så folk sprang runt som yra höns och försökte få tag på öl. Sedan hade de plockat fram väldigt lite av varje öl så den stackars tjejen som verkade vara ansvarig för ölen fick springa ut och hämta nya lådor och hon hann knappt utanför lagerdörren innan folk började rycka öl från lådan. Det var en magisk tillställning faktiskt. Ace of Spades verkade vara riktigt poppis. De flesta verkade köpa 3-4 flaskor per person trots priset.
Det var dock ingen som försökte roffa åt sig massor utav en sort utan på den punkten gick allt bra.

Anonym sa...

Vadfasen? Systembolaget är väl inte till för pubar. Sjukt lågt.

Marc Schuterman sa...

Hej Dempa,

Julölen har funnits på vårt lager i tre veckor. Vad jag kan se har Nordstan inte lagt någon beställning på julölen förrän idag, med leverans på onsdag. De har ju beställt andra saker under tiden och kunde ha tagit med julölen då också. Märkligt att de skyller på leverantörerna när det är uppenbart att alla andra butiker runt omkring fått och det dessutom rör sig om två olika leverantörer med två olika lager...

Ska också säga ang Idjit att jag tycker att det är olyckligt om restauranger hamstrar majoriteten av de flaskor som släpps till allmännheten på Systembolaget. Jag hade också blivit sur i det läget. Dessvärre ligger det utanför vår kontroll vad som händer i butikerna men det vore kanske rimligt med någon typ av begränsning av antalet flaskor per person.

Marc
Brill & Co

Anonym sa...

Var där också och det var lätt lynchstämmning på den tjejen - nej nu får Nordstan börja focusera det är alltid problem... Om man skall ha whiskey då får man ta köbiljett!
Ger lite ordning och reda.
Ett annat exempel: killen framför mig som frågade om Abstrakten - svaret kom - de är skickade till Malmö! Jag hann inte ställa min fråga utan fick stå och vänta en stund till vid lagret när lagerkillen kommer och jag skall ställa frågan om Mohawken då visar det sig att han har en Abstrakt pall släpande framför sig!

/Nisse666

Klas sa...

Inte för att jag försvarar tilltaget (ganska idjiotiskt för att vara ärlig) men Basen är ingen pub eller restaurang i det hänseendet, det är en studentpub som drivs av ideellt arbetande studenter, främst för studiekamraterna på den egna sektionen. De flesta av dessa pubar köper sina varor genom kåren men kan också gå till andra leverantörer om de vill.

Det är ju inte första gången Nordstan har "problem" med leveranser eller lagersaldo. Abstrakt skulle t.ex. inte finnas alls enligt hemsidan men enligt Kundtjänst hade de sålt 9 flaskor redan 10.30. Fortfarande kl 13 finns de inte på hemsidan. :(

Anonym sa...

En fråga:
Varför går resturang och pubägare till Systembolaget? Dessa kan ju handla direkt från generalagenten/importören.

Ölhälsningar
Sven-David Svensson
Lund

Jimmy sa...

Jag var precis som Baggen på Regeringsgatan i förmiddags och slogs av precis samma sak som honom. Konstigt utspritt och konstigt att man inte ställer fram mer när man ändå har det på lagret. Man gör sig själv en björntjänst.

Det leder också till en stämning där man känner behov av att plocka på sig mer än man behöver men jag lyckades sansa mig lite i alla fall.

Har dock varit med om hamstrande tidigare i Stockholm t.ex. när de precis bakom oss plockade på sig varenda Sierra Nevada Harvest Ale för något år sedan.

Precis som Nisse666 skriver är det ofta mer struktur på spritsläppen men det är kanske mer vanligt där att många vill köpa många dyra flaskor trots begränsat antal.

-Jimmy

-Jimmy

dempa sa...

Marc: Tack för ditt klargörande i saken. Tråkigt att ett så stort Systembolag som Nordstan "missar" att beställa hem all julöl till släppet :( Speciellt då man trodde ölansvarige Kalle hade koll.

Sven: Som Klas påpekar så är det ingen riktig pub utan mer av en förening, så de har nog ingen möjlighet att handla direkt från några leverantörer. Men hamstra på det där viset på en vara som släpps i så litet antal tycker jag inte är snyggt.
Okej om de köper x antal lådor av en vara i ordinarie sortiment, som Yeti'n tex.

Gyllenbock sa...

Nä, snyggt är det inte att hamstra så många flaskor av ett begränsat parti öl. Tummen ner!

Stefan - Beer Drivel sa...

Dåligt att ta så mycket av ett begränsat släpp. Tur att det var en tjej annars hade någon gått därifrån med en blåtira ;)

Jag tror att Liefmans är genom Galatea så det måste vara Systemet som supit till det.

Daniel Svensson sa...

Det vekar som om Hansa i Malmö skött sig bäst idag. All öl uppe och lätt att hitta.

Vignale

Manker sa...

Jo, regeringsgatan var kaos imorse och då var jag ändå 3'a i riktiga kön. vilket inte spelade roll då alla bara sprang in likväl. Så var nära på att bli utan ace of spades (vilken ja ändå inte köpte) bara då jag inte fattade var den stod.. nu fanns förvisso 140 flaskor av den, men likväl. ska det vara såhär om det är två olika öl som det kommer 40 flaskor av och som står på två olika sektioner och man får va snabb som fan för att få tag på en från varje. värdelöst och jag har redan författat ihop ett klagomail till dem i god svensk anda

Klas sa...

Var inne i Nordstan strax före stängning och då fanns ett par oöppnade kartonger kvar av både Idjit och Abstrakt samt en kartong Ace of Spades. Dock har inte lagersaldot uppdaterats på någon av dem sedan tidigt i eftermiddags.

Unknown sa...

Det är ju väldigt mixade känslor det här med Systembolaget... Bra priser och bra utbud.
Men så tråkigt med tomtarna som inte klarar av att styra upp situationen vid själva lanseringen. Det kan ju inte komma som en överraskning varannan vecka att ölintresset har ökat markant i Sverige.
Dom borde fixa bättre logistik i hyllorna? Finns det inte anställda som har det som uppgift i detta stora företag???
Sen slår det ju aldrig fel att det alltid är några flaskor som kassapersonalen inte får fram pris på från streckkoden utan tar fram en lapp och försöker tyda text på etikett...
När jag köpte min Brewdog-Pingvin var det ytterst nära att den gled igenom som en annan "vanlig" Brewdog :)

Jag var också förbi Nordstan nu innan stängning och det fanns flera små söta Dugges-stoutar kvar.

Vi får se på onsdag då om det blir handgemäng. Medtaga knogjärn kanske?

dempa sa...

Alexander: jag är personligen hellre utrustad med kapsylöppnare än knogjärn ;)

Anonym sa...

Dempa: En utmärkt lösning, om en tjej hamstrar för många Idjit i Falköping så lovar jag att korka upp ett par flaskor i butiken, halsa dessa och sedan rapa ur mig -"Hon betalar" :-)

Enligt Elisabet i Falköping så är det order uppofrån att alla julölen ska ställas i ordinarie ölhyllor. Detta fick till följd att DFalköping minskade antalet julöl kraftigt. Annars skulle de först behöva plocka ihop i ordinarie hyllor och sedan ställa upp julölsflaskor i för liten mängd. Dessutom springa och fylla på hela tiden. Jag antar att det är något åt detta hållet ni har drabbats av. Falköping har delvis löst problemet genom att ha ett öltorg men öl i papplådor får inte ställas hur som helst och därför faller dessa bort i viss grad. Ingen Nice Chauffe till Falköping alltså.

/Uffe

Klas sa...

Varför skulle det bli handgemäng på onsdag, alla julöl finns väl redan i andra butiker i stan?

Sadie sa...

Själv kom man sent till regeringsgatan på måndagen och fick veta att Idjit var slut. Inget om att det skulle komma in mer. Två dagar senare skulle jag kolla lagersaldo på julöl och såg att det fanns massvis med flaskor i butiken. Tyvärr har jag ingen möjlighet att ta mig dit denna vecka.
Ringde till kundtjänst och har lyckats lösa det den vägen, annars hade jag stått utan Idjit.

Kristoffer sa...

Jag tycker inte att du ska bli arg på oss chalmerister bara för att vi gillar god öl. Om du får nån att ta med dig på basen nångång så skulle du nog bli imponerad av deras utbud som lätt är i liga med dom seriösare ölpubbarna i stan.

 
dempabeer ©2009
Design by Daniella Weiler