tisdag 14 oktober 2008

I begynnelsen..


.. drack inte Dempa öl.

När jag vid 18-års ålder (!) började bekanta mig med alkohol så var det mest Kir och Cider som dracks, och då gärna "sjunollor". Någon gång drack vi grogg. Men ingen i kompisgänget var direkt någon öldrickare, särskilt inte jag.
Men så en fredagkväll - jag skulle gissa på 2001 - så satt vi några kompisar i min etta i Gävle, och jag hade som vanligt en cider framför mig. Plötsligt får jag bara syn på Annas ölburk - en 'Dansk Fadöl', och det som då händer är något av en Lidnersk knäpp (dock utan smärta) - jag bara var tvungen att få smaka på ölet. Det hade ingenting med ölburkens utseende att göra, utan den sötsliskiga cidern stod mig i halsen och på några sekunder hade min metabolism fått ett begär efter något annorlunda, jag blev sjukligt sugen på öl.
Sedan den dagen var jag fast.

Inte bara jag utan även min polare Hansih lade nu cidern på hyllan. Av någon anledning fastnade vi för Åbro, det var "the shit". Om ett uteställe hade "Åbro" som leverantör, då gick vi dit. Sken solen, ja då köpte vi oss en back Åbro och satte oss nere vid Gavleån. Sen skadade det inte att ölen ofta var ganska billig.

Ljus lager var det som gällde i ganska många år, innan jag provade något nytt. Jag tror nog det var under ett besök i Prag som jag för första gången gillade något "annorlunda" och det var då Staropramen Granát. Den var aningen mörkare och mer bärnsten i färgen, och den blev jag riktigt kär i. Ett tag senare fastnade jag för Murphy's Irish Red, som fanns på fat på O'learys. Som sagt öppnades mina vyer lite, men när drack jag då min första ale?
Jag har suttit en stund och funderat men inte riktigt kunnat sätta fingret på när, eller var.

Men det var förmodligen en Kilkenny, eller Guinness, inget jag gillade speciellt.

Tyvärr minns jag inte heller när jag började gilla ale, och då de blommiga, citrusdoftande, beska varianter som pale ale, och india pale ale som är mina stora favoriter vad det gäller öl idag.
Något som jag dock minns tog mig med storm var Dugges 'High Five'. Det var nog den ale i synnerhet som fick mig bli mer intresserad av öl i allmänhet.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Så vackert så man nästan börjar gråta Dennis!

/Den arbetslöse

Anonym sa...

Eller hur!
Skall du inte berätta om ditt kända Åbro-citat? :)

Anonym sa...

haha jag ska plocka fram den bilden! Jag har den nånstans sparad för eftervärlden!

Sen ska vi inte glömma Hedens femdagars vita vin special!!

Den drack jag själv inte en droppe av, men jag käner te andra drabbade och dess biverkningar! En av de värsta var at man blev gift som en stackare från Söderhamn fick känan på:P

Anonym sa...

haha, vilket sjukt roligt inlägg. filosofiskt och vackert dempa! ;)

Anonym sa...

Haha! Ja det citatet valde jag att lämna därhän, men om Heden lyckas skrapa fram bildbeviset ska jag gladeligen lägga upp det som ett nytt inlägg här :)

Du arbetslöse - vem är du? Jag känner ingen arbetslös som kallar mig "Dennis"?

Anonym sa...

Vad är det för bild vi snackar om? Det är inte den bilden där dempa trollar saker ur näsan va? :-)

Anonym sa...

Aven jag, som numera klassar mig sjalv som en olkannare, har ett morkt forflutet.
Vad sags om Miller's, Carlsberg Elefant och Lapin Kulta 7.0?
Vi pratar har inte om vad herrarna pa parkbanken dricker utan vad undertecknad verkligen uppskattade och hade som favoriter under nagra ar.
Jag minns dessutom att jag fran tidig myndig alder totalt avskydde alla former av ale och dessutom ansag att ol pa fat smakade samre an pa flaska... :)

 
dempabeer ©2009
Design by Daniella Weiler