måndag 22 februari 2010

Mohawk Extra IPA


Dags för nästa öl i Wicked Wine's och Stefan Gustavssons Mohawk-serie: Mohawk Extra IPA.
Även denna gång rör sig om en IPA på 7.5%, men med två stora skillnader rent praktiskt - denna går in i Systembolagets Ordinarie laguppställning och kommer finnas tillgänglig under minst ett år framöver. Den är även producerad på Sigtuna Brygghus, till skillnad från Råg-IPA'n som bryggts på Gamla Slottskällans Bryggeri.

Såhär säger Stefan själv om Mohawk Extra IPA:
-"Namnet kommer sig av att dom extrema humlemängderna sträcker sig långt utöver den gängse normen för IPA. Samtidigt räcker alkoholhalten inte riktigt till för att kalla den för en dubbel IPA.
Mohawk Extra IPA är förmodligen det mest humlade öl som tillverkats i Sverige.
16 gram humlepellets har använts till en liter öl. Enligt gängse beräkningsmetoder skulle beskan hamna på 160 IBU, men det finns en gräns för hur mycket alfasyra som kan lösas i vört och den ligger mellan 80 till 125 IBU.
Eftersom detta öl ligger vid den övre gränsen för hur mycket beska man kan ha i ett öl så måste man jobba med andra komponenter för att uppnå balans i ölet.

En lång lagring med stora mängder torrhumle, fruktestrar från jäsningen och alkoholen ger detta öl dess balans. En tredjedel av den totala humlemängden har tillsatts i lagringstankarna. Som bitterhumle har jag använt Magnum, Chinook och Simcoe. Till aromen används Columbus, Amarillo och Cascade, och till torrhumlingen Columbus, Centennial och Simcoe."


I en kommentar i ett tidigare inlägg spekulerades det i att man sneglat på Russian River's Pliny the Elder, och om det bara är i närheten av detta så lär det bli mycket bra! Jag är otroligt nyfiken och väntar med spänning på att testa..

Mohawk Extra IPA släpps 24'e Mars och betingar ett pris på 36,10 kr för 50 cl.

12 kommentarer:

Christer sa...

Låter spännande! Bara att hoppas på att den är riktigt god.

Johan sa...

Låter väldigt intressant! Eftersom den lanseras i fasta sortimentet hoppas man ju extra mycket på att den ska vara riktigt bra.

AndersAnd sa...

Ja jag är peppad. Tycker inte Sigtuna har slagit huvudet på spiken riktigt än men man känner att de är på G och lyckas de med en överhumlad IPA (som är fräsh o torr, pliny style) så har de vunnit mitt hjärta!

dempa sa...

anders: jag vet dock inte om man ska blanda in sigtuna - vad de gör och har gjort - i detta. även om de klart ryckt upp sig jämfört med jäst-hasse och hans buskiskompisar så är nog dessa brygder från stefan & wicked wine helt fristående. den första mohawken (råg-ipan) kommer ju tex vara brygd på slottskällans.

Anonym sa...

Stefan är en hysteriskt skicklig bryggare. I mitt tycke är receptet en tydlig flört med PtE (I alla fall den provbrygd jag druckit tidigare).

/Marsiblursi aka Tönten

AndersAnd sa...

Aye aye, det är helt fristående.. Så pass.. Nåja, jag är peppad ändå ;)

Baggen sa...

Mars blir en spännande ölmånad helt enkelt! Färsk, svensk, ipa är vi fasen inte bortskämda med.

Anthony sa...

Mohawk till folket säger jag bara, för 36 pistoler för en halvliter blir det säkert kanon.

Anonym sa...

Kommer det något inlägg om sommar-IPAn också? :)

dempa sa...

Anonym: ja jag får väl fixa det.. har inte så jättemycket info om den än bara ;)

Anonym sa...

Sommar IPA:n görs också av Sigtuna

BeerSwedenDarren sa...

I've managed to scoop a couple of bottles and will be reviewing this beer on my blog any day now!
Can't wait - this should be a good 'un!

 
dempabeer ©2009
Design by Daniella Weiler