måndag 26 april 2010

SM i Hembrygd öl


I lördags gick SM i hembrygd öl av stapeln i Göteborg.

Undertecknad var på plats tillsammans med ca 700 andra törstiga, och det hela flöt på riktigt bra. Det fanns gott om öl också, närmare bestämt 104 olika. Självklart hade man inte någon chans att testa allt utan det känns som att man fick välja sina strider.

Träffade en hel del trevligt folk också. Stefan från BeerDrivel, med sin (och sina kompanjoners) DIPA "Death by hops III". En riktigt smaskig öl som jag även fick med mig en flaska av för att testa i hemmets lugna vrå.

Roligt också att några riktiga "eldsjälar" kammade hem fina priser. Gnoff vann tex "bästa porter/stout", medan Rick, Tomas och Magnus kammade hem det "stora guldet" som bästa öl i SM med sin "Drakens Dubbel-IPA". Har tyvärr inte fått chansen att testa den, då den bara var med i domartävlingen. Men Rick har vid ett flertalet tillfällen lovat att jag ska få en flaska, annars får man hoppas att årets vinnare precis som tidigare år får chansen att bryggas på ett större bryggeri för kommersiellt bruk. Förra året vann Peter Högström med sin Inwit, som snart kommer på Systembolaget (bryggs av Oppigårds), och tidigare har väl både Dugges och Nynäshamn låtit vinnare brygga på sina bryggerier.


Det var som väntat inte många bottennapp, även om jag i ärlighetens namn inte sprang på så många extrema toppar heller. Många gillade Bollnäs-gängets 16.8% imperial porter, personligen tyckte jag den var alldeles för söt för mina smaklökar. Mer som portvin/madeira. Men roligt!
Personliga favoriter blev Death by Hops III, Raga Hops och Madame Brutal. Även en imperial stout som jag sprang på i slutändan, efter röstningen lämnats in var trevlig. EkoMod hette min favorit bland de underjästa. Torr, lite krispig törstsläckande ekologisk pilsner bryggd av ett gäng värmlänningar.
Nu har resultatlistan för Folkets val släppts: http://www.shbf.se/documents/2010/SM2010/SM2010_ResultatFV.pdf
Guld för Death By Hops III, kul!
Silver för Raga Hops, helt rätt med pallplats. Bollnäs-gängets galna imperial porter brons.

Några mer kända bryggare var även där, bla Jessica Heidrich med en humlad lager (no shit?) och Stefan Gustavsson. Det var kul att få surra lite med Stefan och prata om samarbetet med WickedWine, om att "fantombrygga", och han bjöd även på lite spännande hembrygder.
Bli inte förvånade om ni kommer se ett par nya Mohawk och St Erik-skapelser på Systembolaget efter sommaren!

8 kommentarer:

gnoff sa...

Var en bra tillställning, men fan vad folk drack dåligt, hade med mig 17 backar med öl dit, men tog med mig 9 backar med öl hem igen...
Vi kanske kan ordna så du kan få prova ölen igen ;)

BeerSweden Darren sa...

Thanks for the round-up and you're right, there's more Mohawk on the way!

http://www.beersweden.se/archives/3091
a

Stefan - Beer Drivel sa...

Kul att du gillade DBH3 :) Det blev ett bra sug efter den. Hade med oss 38 liter men det tog slut rätt så fort så nästa gång får det bli ett extra fat.

Unknown sa...

Är det där en Better Bottle på bilden? Vill ha.

Jonte sa...

gnoff: vill du bli av med några av sm-ölen så ställer jag gärna upp :)

gnoff sa...

Jo tänkte ha en post-SM öldrickarkväll hos mig vid lämpligt tillfälle :)

Stefan - Beer Drivel sa...

Gnoff: Om du kommer till Stockholm nån gång så är jag alltid intresserad av öl-byten. Tror inte jag fick nöjet att prova din öl.

Fredrik sa...

Verkar hur trevligt som helst...

 
dempabeer ©2009
Design by Daniella Weiler