fredag 9 juli 2010

Bonus: Ocean & Dugges 2015

Innan jag presenterade mitt bidrag i ölbloggarstafetten hade jag tänkt att jag förutom en importör skulle ha en bryggare med som delade med sig av sina tankar. Vid deadline hade jag inte fått något svar, men nu i efterhand har både Bingen från Ocean och Dugge himself kommit med några kommentarer så jag bjuder på dom såhär en solig sommareftermiddag..


Du vaknar upp, kollar kalendern, och det är lördag 27 juni 2015. Hur är livet som öldrickare i Sverige?

[Mikael Dugge Engström] De som klarat av att dricka med måtta och har hälsan i behåll, har det väldigt bra för utbudet är större än någonsin.

Är mikrobryggerierna uppköpta och nedlagda?

[Mikael Dugge Engström] Jag tror inte att småbryggerierna är uppköpta, men det kommer att finnas betydligt fler. Många kommer dock att vara små ”hobbybryggerier” som inte klarar av att betala ut löner. Vi kommer också att ha fler bryggare ”á lá Mikkeller” som brygger sina öl hos andra.

Eller har de tagit över 15% av marknaden?

[Mikael Dugge Engström] 15% är för högt, men förhoppningsvis runt 5%

Systembolaget?

[Mikael Dugge Engström] …kommer naturligtvis att finnas kvar. Jag tror inte att det kommer att vara tillåtet med ”gårdsförsäljning”, men Systembolaget kommer att ha betydligt bättre ”regler” som kommer att gynna små producenter. Läs ”enklare med lokal försäljning”.

Krogarna?

[Mikael Dugge Engström] Intresset från krogarna ökar hela tiden. ”Finkrogarna” kommer att ha upptäckt att man måste ha en gedigen ölmeny för att kunna tas på allvar.

Är hembryggning tillåtet eller bryggs öl helautomatiskt lite varstans?

[Mikael Dugge Engström] Hembryggningen kommer att öka i takt med att fler och fler människor upptäcker ölet.

Vilka ölnyheter har vi fått?

[Mikael Dugge Engström] Mycket fler ”exklusiva” öl. Lagrade, starka, ”vinösa”.

Vad skiljer öl, öldrickande och bryggande från 2010?

[Mikael Dugge Engström] Större utbud, mer ”kräsna” konsumenter, högre kvalitet på microbryggd öl. De småbryggerier som satsar idag kommer att ha mycket mer professionell inställning och utrustning.

Bingen valde att svara på det såhär:

"Ok - om vi säger att du drömmer.

2015: Livet som öldrickare och bryggare är lysande. Ölskatten för hantverksbryggerier har halverats i glidande skala upp till 2 miljoner liter, precis som i Storbritannien och på Irland .
Ex: 100 000 liter 5% öl ger en ölskatt på 830 000 SEK. Skatteredutkion skulle ge möjlighet till investeringar, fler anställda vilket ger ökad produktion och högre kvalité. Och i slutändan en faktisk ökad intäkt av skatter till staten.

Så svensk hantverksbryggerinäring frodas. Var 10:e öl på Systembolaget kommer från oss. Möjligtvis har ett av de större hantverksbryggerierna köpts upp av Carlsberg eller Åbro. Krönleins går med i småbryggarnas förening.

Restauraang-oligarkin med Carlsberg / Spendrups och i viss mån Åbro har förklarats olaglig och hantverksbryggerierna kommer åt en större marknad på restaurang / pub.

Hembryggning tillåtet, ölnyheter - tradition och kvalité (sic). Trenden med ale och mörkare öltyper som vi ser idag har fortsatt. Dom stora bryggerierna försöker som vanligt komma med nyheter men misslyckas som vanligt.

Utvecklingen med socialt drickande fortsätter att spridas ut från de större städerna. Bryggande är bryggande - så det ser likadant ut.

Detta kan dock se annorlunda ut om - ölskatten höjs, kostnaderna och skatter för små bryggerier ökar ytterligare. Idag betalar vi cirka 60% av omsättning i skatt. Skulle detta öka så tror jag tyvärr att Öland och Morgan var först ut att ge upp. Framförallt för de mindre bryggerierna som också måste ha sin utkomst från verksamheten. Ocean har vuxit med ca 100% per år och det är nog ett måste. Systembolagets roll är också viktig, hur lätt / sårt det är att få in volym. Gårdsfösäljning också en viktig del.

Det var lite...kan prata om detta i timmar"

Tack till både Dugge och Bingen för att ni tog er tid!

Ikväll ska jag testa Hakets uteservering, det ryktas om Nögne Ö IPA och Southern Tier Pale Ale på fat..

3 kommentarer:

Magnus Bark sa...

Oj, kul! Tackar!

Housepainter sa...

Gött!

Jonas sa...

Mycket intressant läsning!

 
dempabeer ©2009
Design by Daniella Weiler