måndag 5 juli 2010

Lördag 27 juni 2015

Ölbloggarstafett del 1 - Min favorithumle
Ölbloggarstafett del 2 - Den perfekta ölen
Ölbloggarstafett del 3 - Med över 20 år i ölets tjänst
Ölbloggarstafett del 4 - Om smakernas uppkomst

Då var det dags för mitt eget bidrag. Ni får ursäkta att jag inte publicerade enligt deadline "söndag 4 juli 16:15". Jag har jobbat, kollat på fotbolls-vm, druckit öl, fiskat i Grebbestad, varit med min fru, vänner, och slutligen njutit av en ledig helg med grymt väder.

Kan ju börja med att säga att jag inte gjorde "high five" med mig själv då Bark drog sin lott, som visade "dempa" vad det gällde att skicka vidare stafettpinnen.
Jag har en längre tid haft en stor idétorka på bloggen. Jag är ju ingen ölrescesent som skriver om varje ny öl jag dricker. För lita på mig, öl dricker jag fortfarande och jag har inget emot att testa nya saker. Medans jag skriver detta har jag slängt in en Dieu du Ciel Aphrodisiaque i frysen, låt mig hämta den nu..

Hur ska jag nu börja detta? Framtiden, även om den bara är 10 år bort. Ni har alla sett inledningen på någon Terminator-film där en robot krossar en dödskalle, i Mad Max pågår en kamp på liv & död om en flytande vätska, och vi ska egentligen inte ens nämna Waterworld..
Nja, så dogmatiskt får vi hoppas att det inte kommer vara gällande vår kära ölkultur.

Ni som missat - det var ingen lätt frågeställning jag fick av Bark:
Du vaknar upp, kollar kalendern, och det är lördag 27 juni 2015. Hur är livet som öldrickare i Sverige? Är mikrobryggerierna uppköpta och nedlagda? Eller har de tagit över 15% av marknaden? Systembolaget? Krogarna? Är hembryggning tillåtet eller bryggs öl helautomatiskt lite varstans? Vilka ölnyheter har vi fått? Vad skiljer öl, öldrickande och bryggande från 2010?

För att göra detta lite mer intressant så bad jag om hjälp av en person väl insatt i dagens Öl-Sverige, Marc Schuterman. För er som inte vet vem det är så är det en av de drivande själarna bakom företeget och importören Brill & Co.
Det var extra roligt att fråga Marc då jag vet att han läser det mesta som bloggas om öl, han skriver gärna kommentarer och avslöjar tidigt vad som vi kommer kunna hitta på Systembolaget från Brill's sida..


Okej Marc, take it away..

"Det är jag, dvs Marc, och mina tre polare, dvs Pelle, Bark och Dempa och vi sitter på Bishops Arms Beer Bar och försöker bestämma oss för vad vi ska göra av kvällen. Bishops Arms Beer Bar säljer beer-plus, beer plus velocet eller synthemesc eller drencrom, vilket är vad vi dricker. Den ska göra en alert och redo för lite gammalt hederligt ultra-…. nääää..så blir det nog inte..

Däremot ser det ut så här den 27 juni 2015:


Antalet svenskar som brygger öl hemma har ökat stadigt de senaste åren och framför allt det senaste året. Enklare hembryggningsutrustning finns numera i varje välsorterat större byggvaruhus. Även helautomatisk hembryggningsutrustning har kommit ner i pris och blivit vanligare. Att gå på hembryggarkurs är trendigt. Ölrecepten dök först upp samlade som böcker i bokhandeln, men förekommer numera sedan en tid även i vanliga dagstidningar, i anslutning till mat- och drinkrecepten. Begrepp som Pale Ale och IPA är nästintill lika självklara som Caffè Latte och Cappuccino.


Antalet hembryggare som vill pröva lyckan och brygga kommersiellt är också stort. Få av dessa väljer att investera i ett eget bryggeri, eftersom det är svårt att finna ekonomi i det. Däremot utnyttjas de nya stora, moderna och fristående bryggerianläggningarna som nyligen byggts med affärsidén att framför allt upplåta kapacitet åt dessa bryggare.


Antalet restauranger med ett eget litet bryggverk är också stort, eftersom både utrustning, kunskap och efterfrågan blivit så lättillgängligt och utspritt. Åttio procent av dessa säljer endast lokalt och kvaliteten varierar. Flera av dem har dock en större regional eller till och med nationell spridning.


Experimenterandet med olika ingredienser i ölen är stort. De gamla tyska renhetslagarna känns irrelevanta och ölen smaksätts gladeligen med bär, frukter och kryddor. Det gäller såväl hembryggare som professionella bryggare. Den tidigare trenden mot autenticitet, ekologi och lokala råvaror är fortsatt stark, även om det börjar lukras upp hos de mest experimentella bryggarna, vilka testar de nya konstgjort framställda smakerna som introducerats i första hand i matlagningen på de nyskapande stjärnkrogarna.


Ser man på marknadens utveckling har andelen specialöl ökat konstant de senaste fem åren. Mångfalden likaså. Samtidigt har de stora bryggerierna på allvar gett sig in i konkurrensen inom detta segment, främst genom image och attraktiv prissättning, vilket lett till en ökad prispress. Det ställer mikrobryggerierna under hög press att leverera bra kvalitet till konkurrenskraftiga priser och samtidigt utan att kompromissa med sin filosofi och affärsidé. Många klarar det hyfsat, ett flertal riktigt bra, ett par har fått stänga och fler ser ut att följa efter de närmaste åren. Men lockelsen är stor och det kommer att startas många fler nya ölproducenter än det försvinner fram till 2020. En del av de nedlagda mikrobryggeriernas varumärken (och ett par enstaka som fortfarande är igång) kommer fram till 2020 att köpas upp av större bryggerier, svenska eller utländska, som ett försök att vinna marknadsandelar och förstärka sin image och position på denna del av marknaden.


Fortfarande är dock den dynamiska, roliga och diversifierade specialölsmarknaden relativt liten sett till hela ölmarknaden. Den absolut största delen är som tidigare ljus lager från de största bryggerierna till låga priser. Här har koncentrationen på marknaden fortsatt att öka ytterligare och det syns inga tendenser till att den utvecklingen ska avstanna..
"

Med dom orden tackar vi Marc för ett mycket intressant inlägg, från en person "bakom linjerna". Vem kan egentligen förutspå 2015?

Ska jag då inte säga något själv kring detta ämne?

Jo, jag kan ju börja med att nämna den oerhörda framfart som "finölen" tagit de år som jag varit ölintresserad.
Se dels på vad som släpps på Systembolaget nu jämfört med tex 4 år sedan. Vad som finns i ordinarie sortiment jämfört med då. Vad folk dricker nu jämfört med då.
Till och med stora 'hemska' bryggerier som Spendrups "försöker" slå sig in på marknaden av microbryggeri-intresserat folk", då de släpper releaser som Pistonhead där de påstår att ölen är extra välhumlad och att man sneglat på den amerikanska modellen. Visst, en sak ska man ge dom cred för och det är att de nämner vilka humlesorter de använt i sin öl, det är alltid intressant, men i övrigt har de långt kvar.
Gotlands bryggeri med sin Sleepy Bulldog är ett annat tafatt försök under Spendrups regi.
Galatea lanserar 'St. Eriks' där Jessica Heidrich - flerfaldig SM-vinnare i hembryggning stått för ett par sköna kreationer till ett bra pris och fler kommer det bli.
Wicked Wine ihop med bryggaren Stefan Gustavsson fick ut flera av sina öl i Mohawk-serien på Systembolaget och även här blir det fler under hösten.

Jag märker överlag hur folk blir mer och mer intresserade av öl.
För några år sedan hände det att man hörde någon som fick upp ögonen för "den gröna grodan" som någon av mina kompisar kallade den: Sierra Nevada Pale Ale.
Samma gäng gillade även "den blå grodan", och visst har Bedarö Bitter säkerligen gått i bräschen för att omvända "Stor stark"-folket till den rätta läran, åtminstone vad det gäller Systembolagets ordinarie utbud?

Nu har jag raljerat och inte kommit någon vart egentligen, så jag vill bara säga att jag precis som Marc tror att om 10 år så vet folk lika mycket vad en Pale ale eller IPA är, lika mycket som man vet vad en Cafe Latte eller Macchiato är!
TV3 kommer även i fortsättningen äga rättigheterna till Ishockey-VM men skillnaden ifrån att Falcon är huvudsponsor kommer vi se reklam för Sierra Nevada och Oppigårds!

2015 har Sverige slutligen tillåtit gårdsförsäljning och både större "microbryggerier" som mindre har en stor tillströmning framförallt på söndagarna..

Dessutom tror jag att vi här i Göteborg har en del bryggeripubar som står för sin egna hembryggda öl, ihop med finurligt komponerad mat som får alla sinnen att jubla tillsammans.

Någonstans i Haga hittar vi 2015 en välsorterad ölbutik nästan i klass med Ölbutikken i Köpenhamn, kanske drivs den av Fredrik från Humle&Malt, Weine, mig själv, Victor, Carl eller någon annan härligt ölintresserad som i nuläget sitter på en nyköpt moppe, har sin första prilla under läppen och än så länge gillar World of Warcraft och Jolt Cola mer än något annat..

Aphrodisiaquen är snart slut och det börjar bli dags att lämna över stafettpinnen till nästa bloggare.

Jag vill att våran sommelier Fredrik från "Malt Humle Jäst & Vatten" tar fram en 5-rätters meny som ska vara relativt enkel för gemene man att tillaga, och dessutom rekommendera två öl till varje rätt: åtminstone en ska finnas tillgänglig i Systembolagets ordinarie sortiment, den andra får vara mer svårtillgänglig men om den är för svår att få tag på kanske vi kan få ett tips på en "plan B".
Med "relativt lätt att tillaga" menar jag att vi inte ska sikta in oss på färska ostron från Normandie eller ett recept som kräver 12 olika färska örter och vaktelägg, utan varför inte en så klassisk rätt som omelett & bacon?

Kör hårt nu Fredrik, jag vet att du grejar det - ser redan fram emot ditt inlägg ;-)
Om du har det klart på Måndag 12'e Juli så har vi en hel vecka att njuta av dina konstellationer sedan..

7 kommentarer:

Fredrik sa...

Tack Dempa!!! Intressant inlägg, smart att be Marc om åsikter... Den där butiken får vi öppna någon dag också :). Jag skall börja fundera på en trevlig 5rätters (hyfsat lättlagad). Det blir inga ostron det lovar jag ;).

Magnus Bark sa...

Jättekul läsning, tackar så mycket!

Victor Dahlberg sa...

Bra jobbat Dempa och kul med Marcs funderingar också. Vi hoppas helt enkelt på en ljus framtid!

Gyllenbock sa...

Jag är pessimistisk, fick frågan av en kollega i förra veckan om jag någon gång druckit en IPA. Visste inte riktigt vad jag skulle svara på det. Det lär nog dröja mer än fem år innan det begreppet tillhör "vardagsorden".

Johan sa...

Bra inlägg och kul vidareskickning av stafettpinnan.

Men jag får nog hålla med Gyllenbock, tror inte så pass mycket hinner hända på bara fem år. Men jag tror i alla fall att det är i den riktningen det är på väg.

dempa sa...

Ska jag vara ärlig så har jag åtminstone snurrat till det för mig själv - jag har hela trott att vi skulle tänka oss 10 år fram i tiden. Vet inte hur min hönshjärna kunde tycka att 2010 -> 2015 blir 10 år :)

Så, vi snackar "bara" 5 år. Hmm, då har det kanske inte hänt lika mycket nej. Men vi är optimistiska!

Pelle Stridh sa...

Härlig läsning! Marc's Sience Fiction var spännande! Blev lite nyfiken på vad Marc, Pelle, Bark och Dempa skulle beställa in. Lite som en cyberspace novell av Gibson!

 
dempabeer ©2009
Design by Daniella Weiler