torsdag 23 september 2010

Plzeňský Prazdroj


Plzeňský Prazdroj - eller Pilsner Urquell som den heter utanför Tjeckien är en trevlig pilsner, det kan nog alla hålla med om. Men är den fantastisk? Ja, åtminstone är den det i mina ögon - men inte utanför Tjeckien! Detta är inte pga någon romantiserad bild jag har av att dricka ölen på plats i Tjeckien utan pga att den i hemlandet varken är filtrerad eller pastöriserad.

Filtrering och pastörisering?

Efter lagringen filtreras de flesta ölsorterna; partiklar avlägsnas från ölen. De ölsorter som inte filtreras är mer grumliga vid serveringen. Anledningen till varför man anser filtrering som icke önskvärt är för att man anser att man förlorar en viss del av smaken.

Vid pastöriseringen hettas ölen snabbt upp till omkring 70°C för att omedelbart förslutas och kylas ned igen. Detta för få död på alla patogener (mikroorganismer) och få ett hållbart öl med förutsägbara egenskaper. Många anser att man vid pastöriseringen förstör vissa önskvärda smakämnen, framför allt undviker nya småbryggerier att pastörisera sin öl för att få en extra karaktär och komplexitet i sina ölsorter. Huvuddelen av all öl pastöriseras, men de som varken filtreras eller pastöriseras kallas i Sverige för färsköl. (text hämtad från http://www.bryggerier.se/oel.htm)

Kort sagt kan man säga att ölen är smakfullare och friskare, men har mycket mer begränsad livslängd (och det beror inte på att den är så god att den går åt så fort..).

När jag varit i Tjeckien och druckit deras fantastiskt goda pilsner så har det verkligen varit något annorlunda mot hur de smakar här hemma, både på fat och flaska. Fränare, vassare kolsyra och inte alls lika underbart frisk och törstsläckande är vanliga kännetecken för Pilsner Urquell, Staropramen mfl här i Sverige - filtreringen och pastöriseringens negativa påverkan.

Ibland har restaurangen Soldat Svejk i Stockholm fått tag på några fat ofiltrerad och opastöriserad Urquell.
Nu har vi alla som ska på Stockholm Beer chansen att på torsdagen den 30'e September få prova hur en ofiltrerad och opastöriserad Plzeňský Prazdroj - Pilsner Urquell smakar!
Ett specialtillverkat träfat på 2700 liter har lämnat Tjeckien och kommer finnas i Pilsner Urquells egen monter under den första helgen av mässan. Bryggmästaren Vaclav Berka kommer även finnas med för att svara på frågor.

Det här ser iallafall jag riktigt mycket fram emot!

5 kommentarer:

Anonym sa...

En sanning med modifikation. Förutom på bryggeriet serveras opastöriserad och ofiltrerad PU olidligt sällan.

//Din Andreas

Anonym sa...

Prazdroj brygger sin pilsner också i Polen och Rysland. Kanske burkar därifrån hamnar här i Sverige. Du kan fråga Mr.Berka direkt i STO på festivalen, vilken Pilsner dricker vi här i Sverige? Jag fick ingnet svar från deras info avdelning. Ni kan också fråga, om den pilsner som ska serveras på festivalen, har jäst i CKT eller primär och sekundär i träfat som tidigare... Det finns många frågatecken! Det är SAB-MILLER/Sydafrikans kapital som styr i PilsnerUrquel. Många tjeckiska öl älskare som jag är väldigt besvikna. Hoppas Budejovicky Budvar ska inte följa PUexpempl.
Roman

rickgordon sa...

De svenska "Prazdroj"-produkterna bryggs i Tjeckien och de polska bryggs i Polen, det framgår av förpackningen.
Cheers/Rick

Jesper sa...

Litet klargörande vad gäller färsk Pilsner Urquell i Tjeckien (i synnerhet Prag): Färsk PU kan man naturligtvis dricka på bryggeriet men också på ett antal klassiska, tjeckiska ölhak i huvudstaden. Dessa tappar inte sitt öl från fat utan från särskilda tankar. Dessa tankar fylls regelbundet av tankbilar direkt från bryggeriet pga. dessa krogars konstant höga åtgång på ölet. Ett tips är U Pinkasu på en tvärgata till Vaclavtorget i centrala Prag. Har själv avnjutit ett antal sejdlar där till det facila priset av 12 svenska kronor styck. På de allra flesta restauranger, barer och klubbar är det dock vanlig Urquell som serveras.

dempa sa...

Jesper: Tack för klargörandet, fick något liknande berättat för mig igår på SBWF.

Det är alltså oftast opastöriserad med FILTRERAD PU man dricker i Prag.

Opastöriserad OCH Ofiltrerad går bara att få i bryggeriets KÄLLARE, samt på en Pub som ligger typ tvärsöver gatan. Så unikt är det :)

 
dempabeer ©2009
Design by Daniella Weiler