torsdag 10 februari 2011

Ny Punk IPA på burk!Den uppmärksamme har kanske noterat att i listan på nytt släpp i ordinarie sortiment 1'a April så står Punk IPA med. Det rör sig om något vi ölälskare sett fram emot länge - en vettig IPA på burk!

Det är dessutom ett nytt recept på Punk IPA'n!
Den nya är endast 5.6% istället för tidigare 6%. Man har dragit ner på bitterhumlen och sänkt IBUn, och istället torrhumlat rejält! Den nya har gått under projektnamnet Punk X IPA och de som testat den i UK har varit väldigt positiva!

Även flaskölen kommer ändras till denna nya variant, efter att man har sålt ut de gamla flaskorna.

Ett sexpack i kylväskan i sommar? Absolut!
Hoppas på fler produkter på burk, varför inte från något svenskt microbryggeri?

10 kommentarer:

Johan sa...

Det finns väl inga svenska mikrobryggerier som tappar på burk än, eller? Känns spontant som att det vore en stor investering för ett svenskt bryggeri att köpa en burkmaskin. Fast jag håller ju med om att det vore trevligt om det hände :)

Mo sa...

Som jag namnde igar sa ar alla flaskor med ett sent-januari-2012-och-framat bast-fore datum den "nya" Punk.
Testade tesen igen igar genom att kopa tva flarror med bast-fore datum 18/01/2012 och visst var det 45 IBUs Punk (aven fast det var flaskor med gamla 6% etiketten pa).
Maste dock saga att jag ar nagot besviken!
Denna nya Punk pa flaska ar inte alls lika vass som testbatcherna av Punk X (som var sjukt torrhumlad) och den smakar och doftar heller inte lika mycket den variant jag drack i slutet av forra veckan pa keg och pa cask.
Kanske de haller igen lite? Ma handa dessa 5.6%-i-6%-flaskor ocksa ar ett test?
Oavsett ser jag fram emot burkvarianten da de "lovat" att den ska vara "the real deal"!

dempa sa...

Btw, tack för tipset Mo! :)

jonas h sa...

Gör de den själva då eller är det en licensbryggd där det finns tapplina ?

Mo sa...

jonas h:

This is a subject which has previously caused extensive debate on our blog and saw a landslide victory in favour of cans on our online poll. On the 10th of February, Punk IPA will finally be ready to rock in cans.

The cans will be filled at Daniel Thwaites, I am going down on Wednesday to oversee the filling and will post some pictures of the first BrewDog canning run. The beer has been brewed at BrewDog, dry hopped and lightly filtered at our Fraserburgh HQ as usual.

We will be sending the beer down all ready to package, to the same very lightly filtered specification we use on our bottled and kegged beers. We will also be bypassing the pasturization part of the process meaning the beer in the can will be not pasturized and only very lightly filtered leaving all the amazing hoppy flavour to explode out of the can at you when your crack it open!

Fran Brewdog.com

dempa sa...

Johan: Nej, det var bara ett önskemål från min sida..

Anonym sa...

"Även flaskölen kommer ändras till denna nya variant, efter att man har sålt ut de gamla flaskorna."

På Systembolaget också? Det diskuteras mycket på bloggarna om att offertproverna ska vara samma som ölet som lanseras osv. Får man då bara byta recept och alkoholhalt plötsligt på en öl i sortimentet?

dempa sa...

Anonym: Ja enligt informationen jag fått från Cask Sweden så är så fallet.

Jag har precis som du följt diskussionerna på andra bloggar gällande detta och precis tänkt i samma banor.

Tycker på ett sätt det inte känns riktigt okej att ändra sin produkt för att den kan ju då egentligen hamna utanför ramarna mot vad Systembolaget en gång efterfrågade.

Men samtidigt kan jag tycka det är okej att förfina sin brygd. Välja att tex dra ner på beskan och istället torrhumla för att få fram mer arom känns okej. Att ändra alkoholhalten känns däremot sisådär, eftersom en del av Systembolagets efterfrågningar tex går "Ale, >5.9%"..

Det känns ju lite som att Punk IPA'n slog sig in i gänget som skulle vara starkare än 5.9%, och den låg ju på 6.0%. Att sedan i efterhand justerade till en annan alkoholhalt känns lite.. skevt för då hamnar man ju egentligen utanför de en gång efterfrågade ramarna, och skulle kanske kategoriseras som fusk?

Intressant ämne faktiskt.

Anonym sa...

Hm, inressant. Alla skillander som olika bryggverk kan ge måste ju vara obetydliga i förhållande till detta, så då kanske toleransen inte är så supersnäv iaf. Och som du säger kanske det är lika bra, för visst kan det vara positivt med förfining.

Mike sa...

En anledning till att det inte finns schysst burkbärs i Sverige är att det finns ett minimum på 500 000 burkar, iaf enligt Urban på Slottskällan.

 
dempabeer ©2009
Design by Daniella Weiler