tisdag 28 oktober 2008

Efterdyningarna från SMÖF..Hur var SMÖF undrar ni? Låt mig berätta.
Hansih, Heden och jag tog tåget från Ludvika till Söderbärke, som utan tvivel måste kvala in på finalplatserna till utmärkelsen "Byn som Gud glömde".

När man kliver av tåget är man mitt ute i ingenstans. Efter 15 minuters promenad hamnar man i Söderbärke Centrum, som består av en liten ICA-butik, en kiosk och en pizzeria.
-"Hur kommer man på idén att förlägga en ölfestival här?" cirkulerade i våra tankar både en och två gånger, men på det hela taget så var det lite charmigt i sig.

SMÖF höll till på Folkets Hus, där all flasköl fanns. I en byggnad bredvid fanns all fatöl.
Heden står och sänder ut vibbar i fatölshallen

Nu var tyvärr inte all öl med som stod i programmet, till exempel hade Oppigårds inte kommit förbi med någon Indian Tribute vilket var synd, den vann ju "Bästa fatöl" på SB&WF i år.

Sen var det transportproblem från Göteborg, så Pannrummet hade inga fatöl med.
Hade även sett fram emot att prova Sandbacka Primus IPA, men precis som förra året (vad jag förstått) så hade de problem med faten - båda två var infekterade och skänktes ej ut. Däremot var deras Imperial Stout på 12.2% riktigt häftig, en ölsort jag vanligen inte uppskattar men denna var grym!

Forshem pale ale hade jag också sett fram emot, men när jag provade den tillsammans med Bark från Ofiltrerat så fann vi den infekterad. Trist när sådant händer på såna här tillställningar.

Något jag mer saknade var bryggarna själva. Tydligen hade det varit några där på fredagen, men på lördagen var den enda jag såg till Närkes 'charmtroll'. Hade nog räknat med att de skulle stå och promota sin öl mer än vad fallet var.Vad drack vi då? Jo, en hel del. Tappade tyvärr bort mitt program med anteckningar. Testade det mesta ljusa från Närkes tappkranar; cAmarillo (uppenbar apelsin/clementinsmak och mycket godare än Dugges Amarillo Brillo som helt saknade beska), Rainbow IPA (singelhumle), Slättöl (inte lättöl som mina kompisar trodde) ;) och på slutet satte de på ett fat av min favorit: 'Kalla'n va f*n du vill'.

Bland flaskölen drack vi lite Nynäshamn, 3-4 från Öland (vilka var mycket mörkare i färgen än när jag druckit de på fat), Double Dog mm.

Ska jag hylla en vinnare på fatölssidan så får det nästan bli Sandbacka's Imperial Stout, tätt följd av Närkes "Kalla'n va f*n du vill", och på flaskölssidan får Oppigårds Indian Tribute priset. Jag gissar på att den kommer med i det ordinarie sortimentet på Systembolaget från April 2009.

Jag och Hansih var även på en "mat & öl i kombination" där vi fick prova en förrätt (varm ostsmörgås), varmrätt (köttgryta) och dessert (chokladtårta), där vi fick dricka samma öl till maten som var i maten (med undantag av chokladtårtan). Ett trevligt initiativ, tack Karin för det. "Welsh Rarebit" som den varma mackan hette, kommer jag nog lägga ut på recept här framöver.

På det hela taget en trevlig tillställning med billiga smakprovar, trevligt sällskap och allmänt skojiga masar.

Personligen har jag nog svårt att se mig själv delta någon fler gång. Kommer nog satsa på en tvådagars Stockholm Beer & Whisky istället, och det av följande anledningar:


  1. Det är större, finns mer att välja bland, och en del riktigt exklusiva drycker

  2. Ofta finns det representanter från bryggerierna som kan svara på frågor vid montrarna

  3. Utseendet - alla montrar är så snygga och man kan bara gå omkring och titta och njuta

Sen bidrog väl inte heller själva otillgängligheten att ta sig till Söderbärke fram och tillbaka till att den känns värd att ta sig till. Det gick 2 tåg om dagen från Ludvika, och vad det gäller att ta sig hem är det bara taxi eller ren bonnröta som gäller..

Avslutar med ett litet bonusklipp från bandet som spelade på kvällen..


3 kommentarer:

Anonym sa...

YIIHAAAAAA!! jag äääelsker sån där musik ja! kuckelikuuuuuu!! :)

Anonym sa...

Hur kan dempa få publicera den videon på Youtube när jag har en som är mkt snällare men inte får publicera den?

Rasist!

Anonym sa...

Haha! "Heden står och sänder.." :)

 
dempabeer ©2009
Design by Daniella Weiler