måndag 17 november 2008

Meantime IPA


Fick för någon månad sedan en gåva från min vän Marcus i London: Meantime India Pale Ale, 750ml och 7.5%
Har sugit på den länge, men idag var det dags tänkte jag.
Med ganska spänd förväntan, men ändå inte jättehög sådan sätter jag mig i soffan och korkar upp den. Jag är ju nämligen så tråkig att jag mestadels älskar de amerikanska varianterna av humlad ale, speciellt de som innehåller amerikansk humle. Denna innehöll Fuggles och Goldings - brittisk humle. Nåja, den ser trevlig ut när jag häller upp den i kupan.
Lukten är inte direkt vad jag räknat med. Jag är tyvärr ingen hejare på att beskriva dofter och smaker, men den luktade.. sött? Stickigt? Sliskigt? Konstgjort? Saknar de där 'typiska' citrus/grape-humledofterna..
(Nu ska det tilläggas att denna IPA gjorts efter ett gammalt "recept" för att vara så historiskt trogen de öl som skeppades den långa seglatsen till Indien åt Storbritanniens kolonisatörer och kanske en och annan sepoy.)
Smaken var åt samma håll. Sötsliskigt, alkoholigt och spretigt. Efter en kupa fick jag nog och var tvungen att sticka emellan med en vanlig "bulköl" (Åbro Lejon) för att rensa lite.
Sen när jag satte mig med en kupa Meantime IPA igen så kände jag helt plötsligt igen den! Satt en lång stund och tänkte - var tusan känner jag igen smaken och lukten ifrån? Satt länge och rannsakade de svenska microbryggerierna innan poletten damp ner -

Mikkeller All Others Pale Ale! Kände igen den där "tuttifrutti"-smaken som jag upplevde på Sthlm Beer&Whisky, och även senare på Haket.
Då, och även i den sista kupan upplevde jag ölet en smula bättre, men ändå långt ifrån superbt. Skulle kanske ge den 3.0 i betyg. Kanske lite lågt, men förväntningarna var aningen högre pga den utsökta buteljeringen.

Notering: Ölet inmundigades till Modo - Skellefteå, en match som slutade 0-6 och Modo's fjärde raka förlust, och antalet skadade utökades dessutom. Så det aningen låga betyget skulle kunna skyllas på detta..

4 kommentarer:

Anonym sa...

Haha, jag har också ganska svårt för engelsk IPA, ogillar närmast ST Peters tex.. Jag tror mina celler har anpassats för att uppskatta engelsk humle i mer neutral standard ale.. Drack all others pale ale i lördags förresten, den är grymt uppfriskande och trevlig men kiss-dyr även i Danmark, pröjsade 85 danska för en 50cl flaska.. har även testat den på fat och då var det billigare men konstigt nog inte lika god.

Anonym sa...

Glad att du någorlunda uppskattade den åtminstone!
Köpte för övrigt idag mitt sjätte Meantime-öl: Winter Time (bottle conditioned christmas ale). Blir nog att ta den till matchen på onsdag.

Anonym sa...

Inte skoj med 2 sådana jätteförluster, då smakar inte ens Titan IPA kanon mot gommen va??

A

Anonym sa...

Åbro Lejon? Nu blir jag orolig ;)

 
dempabeer ©2009
Design by Daniella Weiler