måndag 2 februari 2009

Bryggning & Bryggeribesök

I lördags var vi tidigt uppe för att få äran att vara med och brygga en öl med den genomsympatiske Rick, som är med och delar lokal i något som kallas Drakens Ångbryggeri.
Här fick vi på nära håll studera hur man brygger en öl - alltifrån att väga upp och krossa malt, laka ur mäsken, koka vörten, tillsätta humlegivorna, till den noggranna rengöringen av tunnan som ölet ska jäsa i de närmaste två veckorna.
Det var en American Pale Ale som skulle bryggas, och följande humle användes:
60 min: Columbus
45 min: Centennial
30 min: Centennial
20 min: Cascade
0 min: Perle

Ca 48 IBU, lite mer än normalt för en 'stiltypisk' APA.
OG 1055, förväntad utjäsning till ca 1016. Ca 5.1% i alkoholstyrka.
Det var en del hembryggar-grekiska som jag själv inte riktigt förstod, men jag litar på Rick :)


Maltkross


Rick värmer mäsken


Jag står beredd..


Rick med hantlangarna: Fabian & Yukio


När vörten kokas slänger man i humle i olika omgångar. Luktade UNDERBART!

Efter ca 6 timmars slit och släp var det dags att hänga med Dugges Bärsklubb på ett bryggeribesök på Ocean Bryggeriet, som håller till i Lyckholms gamla fabrikslokaler, där bryggare Tomas Bingebo installerat Jämtlands gamla bryggverk.

I den 6-gradiga kylan berättade Bingen om hur tillverkningen av hans öl går till. Medans vi lyssnade så fick vi ett glas av Ocean Pilsner. Luktade mycket friskt, doftade halm och kanske lite stall. Efter en stund fick vi påfyllning av glasen, och jag tog för givet att det var Pilsnern även denna gång, men det visade sig vara den Ekologiska Pale Ale'n. Även den hade lite halm, hö och stall i sig. Inte på något sätt fel, men lite eget.

Sen fick vi dricka Ocean IPA, så färsk den bara går att dricka - den var nämligen brygd på onsdagen! Otroligt att ett öl kan bli färdigt på så kort tid. Jättegott, färskt och friskt med en skön beska.

Ocean's Julöl fick vi äran att göra slut på de sista flaskorna utav. Den hade jag inte testat innan och var en överraskat god typ ESB-liknande brygd, lite mörkare och mer maltig kanske.
Innan det var dags att lämna blev det en Ocean Porter, samt en munfull av Oceans Arbetarporter lagrad på JackDaniel's-fat! Detta smakrpov hade bara lagrats i en vecka, så det återstår 3 veckors marinering innan faten är "färdigt". Man kunde dock redan skönja en del bourbon (jaja tennessee-whisky!) toner i form av vanilj och ek.

Efter nästan tre timmars huttrande i den 6-gradiga kylen följde jag med några till "3 små rum", ett för mig i praktiken okänt men trevligt, mysigt ölcafé.
Hade en trevlig stund där med ett trevligt gäng från Dugges Bärsklubb.
Detta gör jag gärna om en annan gång!

10 kommentarer:

Anonym sa...

Det där låter ju hur kul som helst!

Anonym sa...

Låter som en kanonkväll! Träffade denna Rick på ett bryggeribesök på Dugges i slutet på förra året och kan inte annat än hålla med om att det är en trevlig prick.

Hör av dig nästa gång så är jag på.

Anonym sa...

Schyssta ni är!

Klart man ordnar bryggning med trevliga, stabila människor som Dempa & Co. Vi får väl se hur positiva ni är när det färdiga ölet avsmakas...brrr.
Men vad är det jag håller i på bild 2? En pincett? Kolla fingerföringen!

Anonym sa...

Bark: Det var det också! :)

Weine: Jepp, lovar höra av mig nästa gång..

Rick: Haha, vem vet vad du pysslade med där mellan varven ;) Ser fram emot provsmakning hehe.

Anonym sa...

Låter trevligt, skall upp till Ocean på torsdag för lite besök, skall bli kul.

Hoppas man kan få prova ölen ni gjort sedan.

Martin sa...

Att brygga öl är hur kul som helst :) Vi har våra två första stående och förhoppningsvis bildar kolsyra nu, beräknad smakdag på lördag.

Anonym sa...

Is there only one online store (itunes) for iphone applications? Even if they are free?
[url=http://forexrobot-review.info]best forex software[/url] [url=http://visuex.com/dybbuk/viewtopic.php?f=95&t=17000]unlock iphone[/url]

Anonym sa...

Hi There I'd like to thank you for such a great quality forum!
Just thought this is a nice way to make my first post!

Sincerely,
Monte Phil
if you're ever bored check out my site!
[url=http://www.partyopedia.com/articles/blues-clues-party-supplies.html]blues clues Party Supplies[/url].

Anonym sa...

Hello. My wife and I bought our house about 6 months ago. It was a foreclosure and we were able to get a great deal on it. We also took advantage of the 8K tax credit so that definitely helped. We did an extensive remodeling job and now I want to refinance to cut the term to a 20 or 15 year loan. Does anyone know any good sites for mortgage information? Thanks!

Mike

Anonym sa...

CpotwzBowwwcAnqpmh BsifmmLdpefjCsizsi PgtqyfBuybmcDcwzpiRrkseyCuqeqz PlnfubEqbwieZfftjn EdciljNlmifw [url=http://www.megafucktube.co/redtube-sexy-videos/18802.html]Kinky Butt Freak Prefers Assfucking Action[/url] EyuspeOrnqrzPfwyie FlzibwNjbqcz LtadrtDexftvOtrvfa XnuekjEexcmzTwvjuh IdrfanLgfsjw http://www.megafucktube.co/redtube-sexy-videos/90857.html Gorgeous Brunette Rubs Rod With Her Feet ZeboltOveohsMmriuo XslaveKtfvkl JovautAfrwuc MqktxnQdmjrzUeirlfAvshzyQqiimx DmhtltOwkatq XfwetsZjdlfx Nasty Whore Gets Her Cooter Eaten and Creamed zbqimcnxfobw qjmgfaqom kedgdibsfrbyqhb ofccaukpg dtvetq

 
dempabeer ©2009
Design by Daniella Weiler