måndag 20 april 2009

Buy-a-Port

I fredags drog jag, Anton, Neil och Weine till Köpenhamn över dagen. Tåget gick 07.27 och vi kom hem 22.30. Fick ungefär 8 timmar "i land", där vi strosade runt till Ölbutiker och allmänt njöt av det fina vädret.

Första stoppet blev den hyfsat nyupptäckta "Fish'N'Beer", där vi möttes av en trevlig asiatisk kvinna. Angående namnet så hade de sålt fisk där innan, men nu var det bara öl som gällde. Butiken låg en bra bit bort på Amagerbrogade, så om ni vill ta er dit så rekommenderar vi buss eller taxi om ni är flera personer.

Själva butiken visade sig så småningom vara mer än dubbelt så stor som de andra ölbutikerna vi besökte. Utbudet var också mycket bra - iallafall om man gillar humle! En hel del amerikansk och dansk öl, fyllde resväskan ganska omgående och sedan fick jag hjälp att packa ner allt med mina tre medförda badlakan. Väskan var proppfull men det klirrade inte ens!

Som "färdkost" fick vi alla en varsin "Engels" från Brouwerij de Molen, en bitter på 4.5%.

Taxi tillbaka tågcentralen, låste in väskorna och vandrade vidare mot Barley Wine. En mkt liten butik, mestadels belgare och lite barleywine. Vi köpte oss en varsin Mikkeller från Single Hop-serien: jag tog en Nelson Sauvin som doftade en hel del parfym, och som blev lite för mkt efter några sippar. De andra slog till på Cascade och det var en mycket trevligare öl både doft och smakmässigt. Fick väldiga flashback's till en High Five!

Sedan vandrade vi vidare mot Nyhavn, satte oss på kajkanten och dinglade med benen medans vi unnade oss ett par kalla Tuborg Guld! Japp, precis som ni misstänker var det Weines idé..

Här och där fanns det små tobaksaffärer där man faktiskt kunde hitta lite öl från Flying Dog och några enstaka andra amerikanare. Bland annat köpte vi en varsin kall Double Dog Double Pale Ale på en sådan butik, för ringa 27.50 DKR! Det är ju billigare än den kostar att privatimportera i Sverige.

Efter lite käk och weissbier i solen styrde vi våra steg mot resans slutmål: Ölbutikken
Väl där visade sig det återigen handla om en ganska liten butik, med en del intressant öl. Weine went shopoholic, själv nöjde jag mig med en handfull öl. Vi fick två smakprover, dels Jule IPA från Beer Here, samt något mer jag inte minns vad det var eller ens hur det smakade.

Ska man sammanfatta det så kändes Fish 'N' Beer som det klart bästa stället, även prismässigt låg de nog lägst överlag. Dessutom får man som svensk "ölentusiast" 10% på sortimentet.

Vi hade köpt en varsin Double Dog som vi skulle njuta av på hemresan. Och för att göra resan än roligare och drägligare så korkades den ena godsaken upp efter den andra:
Oatgoop var GRYM! Den måste jag se till att få tag på 1-2 flaskor av, vi köpte nämligen bara denna att dela på. Om Hvedegoop känns som en välhumlad amerikansk barleywine så var Oatgoopen mer lik en dubbel-IPA, mycket mindre maltighet och "kropp" och mer fruktighet och beska.
West Coast Barleywine var helt okej, kanske inte så mkt humlekjuts som det brukar vara frågan om i amerikanska barlewine.
Avery Maharaja Imperial IPA var buteljerad Februari 2008. Den enda Maharaja jag druckit innan var i vintras, och då en 2005'a, som verkligen inte imponerade. Men denna var riktigt bra, härligt bett i beskan och lagom söt och nötig. Kändes fortfarande ganska fräsch, trots över 1 års lagring.

En riktigt härlig dag i ölets tecken var det allt.

Slutligen lite bilder. Först en bild på min fångst. "Suck, Bara Ipor - kan han aldrig variera sig lite?" tänker ni kanske, men det står faktiskt en flaska Horn Dog Barleywine och Caribbean Rum Stout från Hornbeer där..

Var ska jag få plats med allt?


Ett par riktigt härliga bombers förgyllde hemresanHärlig färg, halvkletigt skum..Jag, Weine och Neil utanför Barleywine..Barleywine!I Danmark får man dricka öl i affären, tänk om det skulle tillåtet här hemma - det skulle aldrig gå för det verkar ju uppmuntrande och man kan bli alkoholist..Den söta hjälpsamma kvinnan på Fish 'N' BeerSåhär lycklig ser man ut när man får besöka en butik fullproppad med humlestinn öl..
-"Har du verkligen betalat för den där kassen Anton?!"

15 kommentarer:

Gyllenbock sa...

Schysst, verkligen schysst!

Verkligen en häpnadsväckande skillnad på relationen till alkohol mellan olika länder.

Hur smidigt vore det inte med ett litet smakprov innan man köper en flaska öl. Trist att pröjsa dyra pengar för att sedan inse att ölet inte var någon höjdare.

Jonte sa...

Låter som en grymt trevlig dag. Även om du, som du säger själv, kanske köpte lite väl mycket IPA´s ;)

Fanns det några Cantillon Blåbär kvar på Ölbutikken? Ska till Köpenhamn till helgen.

dempa sa...

Rekan: Hade jag haft mer pengar hade jag gärna köpt lite mer "annat". Weine fick tag på en Blåbär till våran provning, och om jag inte missminner mig var det på Ölbutikken. Maila dom och be dem lägga undan en åt dig!

Jonte sa...

dempa: Jag bara retas ;)

Bra idé att maila. Det ska jag göra på en gång.

Anthony sa...

Vem FAAAN dricker blåbärsöl...??

En kanondag i ölets tecken som Dennis säger, surt som fan att gott öl är dyrt och att svenska kronan verkligen suger hårt mot våra vänliga danska grannar ;)

Jonte sa...

Anthony: Cantillon rockar :)

ah sa...

Köpenhamn är en trevlig stad, bra utbud på öl också. Kommer själva kuska ner dit frammåt sommaren.

Anthony sa...

Kan inte i mina vildaste mardrömmar föreställa mig att blåbärsöl smakar kanon, annars hade väl alla bryggerier bryggt på det bäret ;)

AndersAnd sa...

Jävla turister!

Weine sa...

Jag frågade inte hur mycket men det fanns både små och stora flaskor Cantillon Blåbär när vi var på Ölbutikken. Min flaska var dock till mig själv så den får du inte smaka på Dempa, åtminstone inte till helgen. De flaskorna som vi ska prova ligger fortfarande i en låda på Ölbutikken och väntar på att Andersand och Niggze ska hämta upp dem.

Visst var det trevligt att rapa sig igenom ett par Tuborg Guld i solen på Nyhavn? Men det roligaste med detta var att få prova detta öl som du hade pratat dig så varm för hela tågresan ner Dempa.

Anthony: Det är inte många som kan producera spontanjäst öl av hög kvalitet. Det är alltså inte en IPA med blåbär :) Kan rekommendera att du provar spontanjäst om tillfälle ges.

Pilsnerrogge sa...

Jäklar vad sugen jag blev på att sätta mig i bilen och blåsa ner till Köpenhamn. Det tar visserligen en fyra-fem timmar, men den där "fiskaffären" ser ut att vara spännande. Den verkar dessutom vara hyffsat okomplicerad att ta sig till med bil om man kommer via bron.

Fredrik sa...

Låter hur trevligt som helst, tack för en trevlig helg Dempa.

Jag drömmer fortfarande om pliny den större... ;-)


/Fredrik & Anna

Per T sa...

Kanske kan lura med sambon på något liknande över en helg, verkar jäkligt trevligt!

Försök få tag på en Lagunitas Undercover Investigation Shut-Down Ale, jag kommer då ihåg den som en trevlig bekantskap för två år sedan. Men referensramarna har ju ändrats lite sedan dess...

Stefan - Beer Drivel sa...

Vilken härlig shoppingtur! Måste säga att det är lite förbryllande att så många åker genom Danmark för att handla piss-öl när det finns fin-bira redan i Köpenhamn. ;)

Anthony sa...

Har som devis att aldrig förkasta något man inte provat men väldigt svårt att få mig att tro att blåbär skulle tillföra något som helst i positiv bemärkning för ölindustrin ;) De får du och Dempa slurka på Weine, kanske lite vaniljglass på sidan...

 
dempabeer ©2009
Design by Daniella Weiler