söndag 3 maj 2009

En IPA flera IPOR

Jag har helt enkelt för mycket öl hemma, med för lite förvaringsplats. En skåprensning kan vara på sin plats, och jag valde att köra tre öl som jag inte druckit innan och inte heller har några fler flaskor av.
Har länge låtit bli att betygsätta öl, men kände nu att jag kanske var lite sugen ändå, vi får se om det bara är provisoriskt eller om det blir återkommande.
En till fundering angående betygsättande - ska man köra med ett snitt på 1-5 som på ratebeer och liknande, eller 1-10 efter eget bevåg? Eftersom jag än så länge inte "rejtar" i flera steg, så får det bli en 10-gradig skala.

Först ut en gåva från Anders And:

Founders Double Trouble Imperial IPA
Skön färg, doften var inte så jättekraftig men smaken däremot hade mycket humle i form av tropisk frukt i sig. Förvisso en lite parfymerad och kanske eldig smak, men ändå hur trevlig som helst. Inte så söt heller. Perfekt efterbeska. Definitivt en IIPA jag skulle kasta mig över tillfälle gavs..
Betyg: 9/10

Mikkeller Drikkeriget DIPA


Oväntat ljusgul färg. Doften var lite annorlunda, inte riktigt vad jag hade förväntat från en Mikkeller. Även doften var lite speciell, dock absolut inte dålig på något vis. Kändes som det var en liten belgisk touch på den, och det hade tydligen någon på ratebeer också känt.
Över 10% och det kändes att det snurrade till i skallen, tyckte inte det kändes så mycket i smaken även om den helt klart inte kändes som en vanlig IPA.
Hade på förhand hört lite si och så om denna, förmodligen har väl folk så höga krav på Mikkeller, men jag tyckte den var bra och kommer definitivt köpa den igen om jag får chansen.
Betyg: 8/10

Lagunitas India Pale Ale

Kom över denna i Köpenhamn. Har inte druckit något från Lagunitas innan, har även deras DIPA Maximus i skåpet, det får bli en annan dag.
Färgen var bärnsten, med ganska lite skum och ett ganska tråkigt sådant. Redan i doften avslöjar ölen att den har ett tag på nacken. Ingen härlig humleskjuts, och smaken var ganska fadd den med, där man verkligen saknar humlepunchen som annars så bra balanserar upp maltryggraden.
En besvikelse, helt klart. Men den gör sig säkert rättvisa när den är färsk, iallafall om man får tro texten på etiketten: "Thanks for choosing to spend the next few minutes with this special homicidally hoppy ale. Savor the moment as the raging hop character engages the imperial qualities of the Malt foundation in mortal combat on the battlefield of your palate!"
Nä, ingen hop-rockin'roll här inte!
Betyg: 6/10

2 kommentarer:

Christer sa...

Om du har för mycket i skåpen kommer jag gärna och dricker upp några flaskor :-)

AndersAnd sa...

Gött att du gillade dubbel trubblet förresten! Jag tycker också den är jävligt bra men inte riktigt där uppe ibland de bästa..

 
dempabeer ©2009
Design by Daniella Weiler