tisdag 5 maj 2009

Vin eller öl till ost?


Öppnade nyss en av mina två sista Solstice d'hiver från Dieu Du Ciel. Den andra får stå till sig i källaren ett tag.
Denna var en positiv överraskning i julas, och den var minst lika trevlig nu.
Visst, jag har druckit bättre Barleywine (läs: Behemoth), men denna är fortfarande riktigt bra. Brunröd ganska klar vätska, med en doft som sprider sig uppemot näsan redan vid upphällandet. Är det lite tuttifruttiliknande dofter jag möter?! När jag läser om denna på ratebeer så står det en massa om att den ska vara så maltig, maltig och alkoholig. Själv tycker jag som sagt den är grym. Trevlig perfekt efterbeska. Min nya vana trogen, ett betyg: 8/10

Frågan är vad som är bäst till osten vi råkade ha framför oss nu: en helt "vanlig" Marquis (rödkittost) från Castello - just Solstice d'hiver eller Torres Santa Digna (Cabernet Sauvignon Reserva) som frugan öppnade för en stund sedan. We will see.

Vad har ni för sköna öl och ostkombinationer? Kom gärna med förslag i kommentarerna.

23 kommentarer:

Fredrik sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Fredrik sa...

Jag tycker att rödvin och ost sällan är en bra kombination alls (det finns väl undantag) har man däremot lite sötma i vinet funkar det oftast mycket bättre, jag föredrar tex en halvtorr riesling till ost (generellt) framför vanligt rött vin, skall man ha lite rött bör man välja ett vin med lite sötma i, tex en bra amarone eller liknande, i det fallet väljer jag alltid hellre ett bra portvin, det är ofta mycket gott.

Öl föredrar jag framför allt till ost, oftast har man både kryddighet och sötma i ett bra barleywine tex, eller varför inte en bra Belgare med en hel del restsocker.

Detta är bara mina förslag.
servera gärna lite sött bröd, marmelad och frukt till osten, det funkar bra mot sötman i ölet/vinet har man vin bör man inte välja druvor till osten det är en klassisk fel-kombination, helre päron i det fallet.

/Fredrik

Fredrik K sa...

Rochefort och Roquefort är ju en klassiker! Jag är ingetsuperfan i mögelost men denna kombo är rätt najs. Funkar bra med pepparkakor till osten.

Annars torde ju vilken geuze som helst passa utmärkt till en rejält salt och kraftfull ost, perfekt med lite syra till. Nu är jag ju ingen expert på öl och ost kombos utan talar bara för mig själv. :)

AndersAnd sa...

Sötare kriek (eller inte för sur rättare sagt) passar bra till fetaost. Brukar köra quinoa sallad med massor av fetaost tillsammans med sötsyrlig oud bruin eller kriek, mums.

Sött barleywine och kraftfulla mögelostar funkar ofta. Mildare gorgonzola och chockladladdade öl är också en höjdare.

Till salta och kraftfulla ostar är ofta sötare öl lämpligast enligt min begränsade erfarenhet.. En skarp cheddar kan vara prima till ett mer välhumlat barleywine eller american strong ale dock.

Anthony sa...

Läsk.....

Carl sa...

En riktigt trevlig kombination är en sötsyrlig Rodenbach Grand Cru med exempelvis en chevre.

simon sa...

Mina erfarenheter på detta område är ganska begränsade, men jag tycker hittills att hårdostar oftast funkar bäst till öl. Tex cheddar, greve, präst eller vanlig herrgård. Ölet skall vara sött och maltigt, mot sältan och nötaktigheten i osten. Käkade nyligen lite herrgård, just, till Einbecks Maj-bock. Gott.

Min ölblogg med öldikter: porterpoesi.blogspot.com

Martin N sa...

Jag jobbar med ost hos en grossist och har väl börjat testa en del kombinationer.
Jag gillar ju svensk lagrad hårdost och kan rekomendera alla sorterna: Grevé, Herrgård, Präst och Svecia. Drick starka, smakrika öl till dessa likasinnade ostar.
Till milda ostar typ brie o camembert passar milda, fruktiga öl bäst tex. veteöl eller saison.
Just saison var det ölet som klarade sig klart bäst när vi hade ost/öl-provning senast. Passade till det mesta.
Du bor i Gbg. Gå till saluhallen och handla ost av Hilda eller Anders. Dom har fina ostar med hög kvalitet. Fråga efter svenska hårdostar från Kron-serien så får du det bästa. Du måste även köpa en bit Rembrandt. En slags vällagrad Gouda som du skär tjocka bitar av med kniv...världsklass.

//M

Christer sa...

Mmmm...Rembrandt...När vi hade inflyttningsfest på jobbet bjöd jag på Dark Horizon Second Edition, Double Bastard, Yeti Oak Aged och Old Guardian till vällagrade, smakrika hårdostar, bland annat Rembrandt. Double Bastard och Old Guardian funkade riktigt bra tillsammans med osten, de andra två var ok men inte en perfekt kombination. Yeti och Dark Horizon lyfte mer på egen hand.

dempa sa...

Härliga rekommendationer, jag bugar och bockar!
Svensk lagrad hårdost är nog något av det jag gillar mest i ostväg.
Vi fick Stureost till en vinprovning en gång, hur god var inte den då? Kanske inte faller under kategorin svensk lagrad hårdost?

Martin N sa...

Jorå. Sture kvalificerar sig. Pga den höga fetthalten (38%) går den utmärkt att lagra, men då måste du nog köpa en hel ost (2,2 kg) med vax och allt.
Lagra den i samma temp. som dina öl. 12- 14°.

dempa sa...

Martin N: Det låter som att du är given på nästa ölbloggarträff, du kanske kan få loss lite sköna ostbitar från jobbet som vi kan prova till :)

Martin N sa...

Inga problem
Hör av er bara ;-)

Anders sa...

http://jastfrihet.blogspot.com/2008/04/ost-l-sant.html

Gruyère och veteöl är också ofta en trevlig kombo.

Eller varför inte parmesan, tryffelhonung och en belgisk trippel? En bra parmesanost är örtig och gifter sig fint med trippeln...

Kan VARMT rekommendera boken The Brewmaster's Table (Garrett Oliver)! Där finns massor av information om hur man kombinerar öl och mat (även ost)!

JoeG sa...

Brewmasters Table är en utmärkt bok när det gäller att få tips om öl till ost. Har den hemma (med Garrets autograf *skryt*) och hämtar väldigt ofta inspiration ifrån den.

Har börjat läsa djupare in i den boken också och har så fruktansvärt svårt för att inte öppna en flaska när han beskriver öl i all dess skönhet.

Alexander sa...

En kraftfull Pecorino tillsammans med en amerikansk pale ale är oslagbart!

Tomas sa...

Innis & Gunn passar väldigt bra tillsammans med Gruyère. Choklad passar dessutom mycket bra till nästan all ost, vilket gör att en chokladig stout, som t.ex. Choklat eller Double Chocolate Stout, är utmärkta ostöl. Speciellt så passar de bra till något som en krämig Gorgonzola med bra bett i sältan.

Alex sa...

Ah, Göteborgs saluhall och Rembrandt... underbart! Ost och öl ja, kan det bli bättre? Det finns ju både mer givna och mer oväntade kombinationer. I den första kategorin är exempelvis chimayost inte oväntat en bra kamrat med namnen på ölsidan. ELler rököl (inte charkrök som i rauchbieren) med rökt ost osv. Men jag tycker annars att man ska prova sig fram. Men jag kan säga som så att en fyra år gammal Old Stock Ale och en lagrad getost (den enda hårda getosten jag ätit?) inte smakade illa. Eller en årsgammal barley wine med Stilton... Och där började det vattnas i min mun.

Andreas sa...

Någon som vet var i Stockholm som man kan hitta några av de andra ölen från Dieu du Ciel? Péché Mortel vore kul att prova..

Christer sa...

Peche Mortel är riktigt fin, en av de bästa kanadensiska öl jag provat hittills.

dempa sa...

Andreas: Jag gissar på Oliver Twist, Akkurat, Man in the Moon, Sorbon, Monks Café, Bishops mfl..

Andreas sa...

Eftersom det står både Systembolaget och Ostbutik i mitt CV känner jag mig ganska bekväm på ämnet.

Öl till ost slår vin på fingrarna varje dag i veckan. En smakrik Barley eller trevlig belgare med ordentlig restsötma är som handen i handsken till en lite kraftigare ädel, med både sälta och sötma - testa en Picon del Valle eller en Papillion. A match in heaven.

Låt gärna syran styra ölvalet när vi snackar getostar. Beroende på hur smakrik osten är. Testa en veteöl, en gueze eller en lambic.

På vinfronten ser det desto tristare ut. Visst är en Sauvignon Blanc tillsammans med en chevré rätt, men spännande? En Champagne med en Brilliant Savarin, klassiskt men utmanande?

Unknown sa...

Någon nämner osten Rembrandt här, är det nån som vet var man kan köpa den och om den finns i lager så att man inte åker långväga igen för denna läckerhet :)

 
dempabeer ©2009
Design by Daniella Weiler