måndag 15 september 2008

Nya favoriter


I helgen upptäckte jag hur otroligt god öl Nynäshamns Ångbryggeri gör. Visst, jag har druckit Nynäshamn ett flertal gånger, både på fat och flaska. Men i helgen smakade det något utöver det vanliga; speciellt Ålö ale, och Bedarö bitter.

Ålö'n har en helt egen karaktär som jag inte hittat hos något annat bryggeri - en helt säregen kraftig beska och härlig smak.
Bedarön är även den helt egen, men man kan hitta likheter de båda emellan. Otroligt frisk, besk och god.
Jag har faktiskt av snålhet dragit mig för att köpa Bedarö, då jag tyckt 27 kr varit lite för dyrt för en öl på "bara" 4.7%. Men där kommer jag ändra mig å det snaraste.

Indianviken (IPA) är också en trevlig bekantskap, men flaskan som jag öppnade när Kribban & Hansih var här var nog infekterad - den smakade bara jäst och illa. Har en flaska kvar som jag ska ge en ny chans om ett tag.

Hursomhelst - jag är mycket intresserad av att göra en beställning på ett kolli Ålö ifall det är någon som är sugen på att dela. (Isåfall vill jag gärna kolla upp så laddningen man får är hyfsat nyproducerad - flaskorna jag har hemma går nämligen ut om 1 månad)

Till sist, Landsort Lager har jag faktiskt aldrig druckit men ska testa den inom kort.
Yttre Gaarden var en trevlig veteöl som jag drack på fat på Rover i somras.

Nynäshamn gick iallafall rätt upp i topp hos mina svenska favoritbryggerier, det vill jag lova..

9 kommentarer:

Anonym sa...

innebär det att nynäshamn är ditt svenska favoritbryggeri?

en lista vore skojj, i likhet med den på barks blogg. kanske även favvobryggerier....

Mina tre favoritbryggerier från sverige är följande:

1. Närke Kulturbryggeri(även om jag inte druckit ngn imponerande mängd sorter från dem har de jag druckit hållt enorm kvalitet)

2. Ölands Gårdsbryggeri (experimenterande och humligt bryggeri med öl som känns genuint hantverksmässiga)

3. Dugges Ale & porterbryggeri (väldigt mycket gott, tyvärr ngt ojämna)

nu har jag rullat ut bollen iaf

Anonym sa...

oj oj Affe... när jag utser mina topp tre och vi inte har en enda matchning så inser jag vilken bredd vi har i det här landet trots allt.

Min topp tre...
1. Jämtlands bryggeri
1. Oppigårds
1. Nynäshamn

Anonym sa...

Bedarö Bitter är en av mina favoriter. Den låga alkoholhalten ser jag mer som en fördel. Dyr dock. Har du aldrig testat den på fat på The Rover?

Indianviken är också trevlig. Ålö Ale har jag testat två gånger och varit lite skeptisk, men man kanske borde testa den igen.

Anonym sa...

Bedarö Bitter är faktiskt riktigt god, men visst är den lite dyr och man drar sig alltid för att punga ut de 27 kronorna för en halvliter. Ibland är det värt dock. Det är trevligt med alkoholsvaga öl som smakar mycket. Har hört att Landsort Lager inte ska var något vidare dock, så jag har inte vågat prova den eftersom den också är dyr.

Har faktiskt svårt att ranka mina tre svenska favoritbryggerier, men Närke Kulturbryggeri känns som en given etta följt av Dugges. Sedan kommer nog Jämtlands, Nils Oscar, Slottskällans, Nynäshamn och Ölands (men jag har iofs bara druckit en öl vardera av de två sistnämnda). Får man ta skandinaviska bryggerier kommer dock Nögne Ö lätt med på topp 3! Även Mikkeller är ju grymma.

Anonym sa...

Chimpy: ja det är faktiskt smått fantastikt, tråkigt bara att vissa av dem är mer eller mindre svåra att få tag på öl ifrån.

david l : landsort lager har jag ingenting emot, rätt trevlig pilsner faktiskt. inte lika smakrik som den överjästa bedarö dock.

Anonym sa...

Bedarö Bitter har alltid varit ett återkommade köp på Bolaget för mig, gillar den skarpt.

Om du vill dela på en låda Ålö så skulle jag kunna tänka mig att hänga på helt klart, du råkar inte bo åt Kålltorp hållet (som sagt nyinflyttad så vet inte riktigt själv vad jag menar tror jag...).

Anonym sa...

affe: visst borde jag kunna komma med en topplista, det ska jag ha i åtanke inför kommande inlägg :)

peto: jag bor själv i lunden (östra göteborg, ca 2km från kålltorp) och de gånger jag gör privatimporter och beställningsvaror så nyttjar jag Systembolaget vid Torpavallen, dvs ditt närmaste Systembolag. så det ska nog gå att ordna. är du sugen på något från Öland? jag kan tänka mig amarillo, 33 cl-flaskor..

Anonym sa...

1. Åbro (d e gott å man blir dyng)
2. Mariestad (endast 40:- på SJ tågen, kalla dessutom)
3. Pripps (härligt en ljummnen sommarkväll vid klipporna)

Anonym sa...

hej, jag vet inget om ol, men nu har det varit 5 olinlagg irad, sa jag tycker jag borde skriva nat iallafall! :)

 
dempabeer ©2009
Design by Daniella Weiler